Pihalni orkester Ljutomer s koncertom sklenil praznovanje 100-letnice delovanja

Ob tej priložnosti so bile podeljene značke Vinka Štrucla za večletno delovanje na področju inštrumentalne glasbene dejavnosti.

Prlekija-on.net, sreda, 8. februar 2023 ob 20:41
Koncert Pihalnega orkestra Ljutomer

Koncert Pihalnega orkestra Ljutomer

V nedeljo, 5. februarja, je v dvorani ŠIC Ljutomer potekal koncert Pihalnega orkestra Ljutomer, s katerim so zaključili lanskoletno praznovanje 100-letnice delovanja pihalnega orkestra v Ljutomeru. Program sta popestrila pevca Sabina Lašič in David Duh.

Ob tej priložnosti sta predsednica Sveta ljutomerske območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) Silva Duh in vodja izpostave Mira Rebernik Žižek podelili značke Vinka Štrucla za večletno delovanje na področju inštrumentalne glasbene dejavnosti.

Med dobitniki sta z značko za 40 let delovanja na tem področju izstopala Petra Peischl in Stanislav Lašič. Direktor JSKD Damjan Damjanovič je Pihalnemu orkestru Ljutomer izročil priznanje ob 100-letnici delovanja. V imenu lokalne skupnosti je glasbenike in ostale v dvorani nagovoril občinski svetnik Občine Ljutomer Janko Špindler, ki se je članom orkestra zahvalil za prijetne melodije in vse prireditve, ki so jih pripravili v počastitev jubileja, vsem prisotnim pa med drugim čestital ob kulturnem prazniku.

Nagrado je prevzel Milan Lebar, predsednik KD Pihalnega orkestra Ljutomer, foto: Marina Vrbnjak

Pihalni orkester Ljutomer je pomemben ambasador Prlekije, glasbe in vrednot širom po Sloveniji in tudi preko meja


100 let igranja, medgeneracijskega povezovanja in razveseljevanja domače publike ter publike onstran meja

Pihalni orkester Ljutomer je bil ustanovljen leta 1922 v okviru Glasbenega društva Ljutomer. Prvi dirigent oz. kapelnik je postal Franc Zacherl, ki je orkester vodil do leta 1940. Delovanje godbe ni prenehalo niti med vojno. V tem času je godbo vodil Avgust Pevec. Leta 1946 je godbo prevzel izšolani vojaški kapelnik in tedanji ravnatelj glasbene šole Avgust Loparnik, ki je orkester vodil pod okriljem KUD Ivan Kaučič Ljutomer. Leta 1973 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Janko Škrajnar. Orkester je vodil do leta 1983, ko je strokovno vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Darko Vizjak.

Leta 1989 je ponovno za dirigentsko palico prijel Janko Škrajnar, štiri leta kasneje pa je vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Ignac Karba. V času dirigiranja Ignaca Karbe je orkester okrepil mednarodno udejstvovanje z nastopi na evropski reviji pihalnih orkestrov v Sarvarju na Madžarskem leta 1994, v Göteborgu na Švedskem leta 2001 in v Franciji leta 2003. Pod njegovo taktirko izide zgoščenka. V letu 2004 je dirigent postal glasbeni učitelj Bojan Zelenjak, štiri leta pozneje pa glasbeni učitelj Simon Novak. Leta 2013 se je Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer udeležil Tekmovanja slovenskih godb za pokal Vinka Štrucla v Ormožu in osvojil zlato plaketo.

V letu 2019 je orkester prevzel glasbeni učitelj Boštjan Lašič. V istem letu je orkester sodeloval tudi na prireditvi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Leta 2021 je orkester pridobil status društva v javnem interesu na področju kulture. Orkester danes šteje 53 članov različnih generacij, vse pa povezuje ljubezen do glasbe in ohranjanja ljubiteljske kulture v Ljutomeru.

Orkester je lani praznoval svoj 100. jubilej igranja, medgeneracijskega povezovanja in razveseljevanja domače publike ter publike onstran meja. Jubilejni koncert so pripravili junija v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru. Ob tem jubilejnem letu so nastopili na mnogih prireditvah in prejeli Miklošičevo nagrado za leto 2022.

100 let Pihalnega orkestra Ljutomer

Pihalni orkester Ljutomer z jubilejnim koncertom obeležil 100 let delovanja




Več v Kultura in izobraževanje