Znani so finalisti jubilejne 15. mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval

Do 7. februarja je na natečaj prispelo kar 140 likovnih del iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, večina na temo pusta in glavnega lika kurenta.

Prlekija-on.net, četrtek, 9. februar 2023 ob 10:26
Likovna dela Ex-tempore Ptuj Karneval

Likovna dela Ex-tempore Ptuj Karneval

Zdaj že tradicionalna likovna nagrada, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu je do danes privabila na Ptuj skoraj 1300 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.

Največjo likovna prireditev v pustnem času organizira KUD Art Stays, skupaj z Mestno občino Ptuj, Javnim zavodom za turizem Ptuj in ostalimi sponzorji. Tematika je karnevalsko obarvana, slikarjem pa je prepuščena tudi prosta tema.

Vse od 18. januarja se je letos bilo možno prijaviti na jubilejno 15. ptujsko likovno nagrado ex-tempore. Do 7. februarja je na natečaj prispelo kar 140 likovnih del iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, večina na temo pusta in glavnega lika kurenta. Mednarodna strokovna žirija v sestavi: Sofia Macchi, Doroteja Kotnik, Petra Skok, Marika Vicari, Dušan Fišer, Igor Molin in Vladimir Forbici, je v drugi krog in na razstavo finalistov izbrala 58 avtoric/jev, katerih dela bodo še enkrat ocenjevali to soboto in izbrali najboljše. Podeljene bodo odkupne nagrade Mestne občine Ptuj, nagrade galerij LUNA in FO.VI, nagrada hotela Mitra, nagrada za najbolj izvirnega kurenta ter posebna priznanja strokovne žirije. Pripravljena pa je tudi nagrada občinstva, ki bo preko socialnih omrežij stekla takoj po razglasitvi.

V soboto bo na ptujskih pustnih ulicah letos prvič potekala tudi likovna kolonija v sklopu nagrade. Udeleženci bodo lahko priglasili svoja prazna slikarska platna v Galeriji Art Stays na Slovenskem trgu med 9. in 10. uro in se odpravili s slikarskim stojalom, čopiči in barvami po mestu, ter zajeli pustno vzdušje v svoji sliki. Oddana dela se bodo pridružila večernemu ocenjevanju in bodo uvrščena na razstavo v Galeriji Magistrat.

Na razstavi finalistk/ov, ki bo v Mestni hiši na Ptuju postavljena že od ponedeljka 13. februarja bodo virtualno, preko LCD zaslonov predstavljena tudi vsa prispela dela, objavljen pa bo katalog vseh sodelujočih.

Svečana otvoritev razstave in podelitev nagrad bo v soboto, 18. februarja 2023, ob 10. uri v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju (Mestni trg 1, 2250 Ptuj).

Finalistke/i 15. mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval so:
Agić Lucija, Albert Mesner, Aleksander Štumberger, Aleš Koman, Aliče Pištan, Ana Krajnc, Anđelko Brkič, Berlič Gabrijel, Boštjan Plesničar, Branko Hafner, Brut Carniollus, Dana Štrucelj, Danila Krpič, Duša Jesih, Emica Štabuc, Filip Srebre, Gregor Samastur, Hana Nekrep, Helena Obran, Ilić ( Suzana Jović), Ivan Konec, Ivana Slavica Dobranič, Janja Priveršek, Jerneja Menzinger, Juš Pustoslemšek, Karol Kuhar, Klarisa M. Glavina, Kristina Žnidaršič, Leopold Methans, Ljuba Prezelj, Maja Huter, Marina Đira, Marjeta Žnidarič, Miha Erič, Milan Erič, Milena Roštohar, Mirnes Alič, Mojca Lovrec, Mojmir Plevnik, Nuša Čučnik, Olga Rožman, Oto Vogrin, Palmira K. Pečnik, Patrik Komljenovič, Pavla Milošič, Peter Fideršek, Petra Preželj, Petrina Gruden, Renato Arnejčič, Sara Vidmajer, Saša Čertanc, Suzana Marovt, Tanja Špenko, Tina Konec, Tomaž Plavec, Veronika Pirnat, Vesna Davidovič, Vesna Plavec.

Najmlajši udeleženci nagrade, ki bodo predstavljeni na razstavi pa so: Danaja Granda, Federico Vicari, Izak Sovdat Medved in Jure Mužič.



Več v Kultura in izobraževanje