Letošnji slovenski kulturni praznik so na Razkrižju obeležili na poseben način

V sklopu prireditve je v sodelovanju z RTV Slovenija, bila izvedena predpremiera dokumentarnega filma Križpotja v čarnem risu, filmski portret Vlada Žabota.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. februar 2023 ob 15:58
Počastitev slovenskega kulturnega praznika na Razkrižju

Počastitev slovenskega kulturnega praznika na Razkrižju

Letošnji slovenski kulturni praznik so na Razkrižju obeležili na poseben način. Uvodni del kulturnega programa so pripravili dijakinje in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer z njihovo mentorico prof. Ireno Štuhec. Slavnostni govornik je bil ravnatelj te ugledne ustanove Zvonko Kustec.

V sklopu prireditve je v sodelovanju z RTV Slovenija, bila izvedena predpremiera dokumentarnega filma Križpotja v čarnem risu, filmski portret Vlada Žabota.

Po predstavitvi filma so se predstavili vsi glavni ustvarjalci filma, s scenaristko Cvetko Bevc, režiserjem Primožem Meškom, direktorjem fotografije Andrejem Lupincem, producentko projekta Tino Rakoše in drugimi. Pogovor je vodila Simona Cizar.

Dokumentarni film o Vladu Žabotu, pisatelju, pesniku, publicistu in uredniku, enem najvidnejših, tudi v mednarodnem prostoru odmevnih slovenskih književnih ustvarjalcev, prikazuje izseke iz njegove osebne zgodovine, prepredene z odkrivanjem skrivnosti sveta, animizmom, mitičnim in svetim.

Nenehni iskalec globljega smisla življenja je bil že od otroštva zaznamovan z ljudskim izročilom domačega Razkrižja, ki ga gledalec postopoma spoznava skozi pisateljevo obujanje spominov. Čarnosti na razpotjih niso le prostor srečevanj nekdanjih kresniških šamanov, predstavljajo tudi stičišča preteklosti in sedanjosti, kot se odražajo v Žabotovih delih. Filmsko potovanje sega od krajev ob Muri vse do arheološkega najdišča v Lepenskem Viru ob Donavi in starorimskega Viminatiuma, kjer je pisatelj našel navdih za ustvarjanje nekaterih romanov.

Njegova uglasbena poezija zazveni v izvedbi ansambla Mala mestna muzika; pogovori s prijatelji razkrivajo pomembnost njegovega širšega družbenega delovanja. Rečna božanstva, prisotna v filmu, pa niso le klic iz davnine. Pomenijo pisateljevo zavezanost temu, da vračanje v nekoč pomeni iskanje resnice tudi danes.



Več v Kultura in izobraževanje