Na Ptuju so se vrnili v leto 1873

Mestni pustni korzo podoživlja tradicijo prve povorke našemljenih meščanov iz leta 1873, v novi dobi Kurentovanja pa je bil prvič izpeljan leta 2013.

Prlekija-on.net, sobota, 18. februar 2023 ob 18:41
Mestni pustni korzo

Mestni pustni korzo

Ptujsko Kurentovanje že več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov s ptujskega območja, iz Slovenije in celega sveta, ki pričajo o tesni povezanosti ljudi s tokom letnih časov.

V sklopu zaključnega vikenda 63. Kurentovanja sta se v soboto, 18. februarja odvila dva izjemna dogodka. V sklopu Artfesta je potekala otvoritev razstave in podelitev nagrad 15. mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval, Mestni pustni korzo pa je razkril vpogled v zgodovino maskiranja meščanov v najstarejšem slovenskem mestu.

15. mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj Karneval

Odprli razstavo in podelili nagrade 15. mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval


Samo uro po odprtju razstave pa se je po ulicah in trgih starega mestnega jedra sprehodila še ena povorka, ki je po številu udeležencev sicer najmanjša, a obuja vse tisto, kar danes rezultira v organiziranem Kurentovanju. Mestni pustni korzo namreč podoživlja tradicijo prve povorke našemljenih meščanov iz leta 1873, v novi dobi Kurentovanja pa je bil prvič izpeljan leta 2013.

Marija Hernja Masten, zgodovinarka je ob tem povedala: »Kronist nam je pustil krasen zapis o našem prvem ptujskem mestnem korzu, kot ga je poimenoval. Meščani so se odločili, da februarja na pust leta 1873 samoiniciativno priredijo veliko vožnjo po mestu. Okrasili so vozove, prišli so konjeniki in, seveda, pokazali so se someščani v krasnih maskah, ki so jih sami izdelali, sešili. Potem so se po mestu popoldan na pustni torek vozili od gostilne do gostilne, kjer se je pilo, plesalo, veseljačilo. S tem se je začela pravzaprav sodobna tradicija našega ptujskega mestnega karnevala

Domačim skupinam princev karnevala so se v povorki pridružili tudi člani društva Cesarsko-kraljevi Ptuj. Na ulice je formacijo povedel 18. princ karnevala Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall.

V nedeljo bo Ptuj zaživel v sklopu Karnevalfesta - Mednarodne karnevalske povorke

V nedeljo, 19. februarja, od 13. ure dalje bo Ptuj zaživel v sklopu Karnevalfesta - Mednarodne karnevalske povorke, ki bo potekala po naslednji trasi: Potrčeva cesta, Trstenjakova ulica, Vinarski trg, Ulica heroja Lacka, Mestni trg, Krempljeva ulica, Minoritski trg, Dravska ulica.

Na povorki bo nastopilo okrog 2.537 udeležencev v skupno 35 skupinah. Skupina kurentov in korantov bo sestavljena iz 759 posameznikov, ki prihajajo iz 33 društev.

Predstavilo se bo še 11 karnevalskih skupin, v povorko pa bodo vključene 4 tuje skupine, ki prihajajo iz Nemčije, Romunije, Bosne in Hercegovine ter Bolgarije. Ptujske ulice in trge bo tako preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.

Po povorki sledi zabava s skupino Karneval band.

Foto: Stanko Kozel



Več v Družabno