Skupina Kofola dosegla letne cilje

Sveže in zeliščne pijače so prispevale k uspehu v težkem gospodarskem letu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. marec 2023 ob 18:24
Radenska

Radenska

Skupina Kofola je kljub povečanim stroškom energije in surovin dosegla EBITDA iz poslovanja, ki presega 45,2 milijona evrov. K temu so prispevali rast prodaje v ključnih kanalih, rekordna poletna sezona, medletna rast v kategoriji on-the-go ter vse večja priljubljenost svežih sokov in zeliščnih čajev. Kofola je tako potrdila vlogo velikega domačega proizvajalca, ki z učinkovitim upravljanjem dosega stabilne rezultate.

Leto 2022 je zaznamovala energetska kriza. Rast cen energentov ter PET materiala in sladil je za skupino Kofola pomenila dodatne stroške v višini približno 20 milijonov evrov v primerjavi z letom prej.

»Inflacija in naraščajoči stroški v vseh naših glavnih stroškovnih kategorijah - od stroškov materiala, energije, transporta, pa do osebja in storitev - so povzročili visoke cenovne pritiske, ki smo jih morali izravnati z iskanjem dodatnih prihrankov in postopnim višanjem naših prodajnih cen,« je povzel Jannis Samaras, izvršni direktor skupine Kofola. »Zadovoljen sem, da nam je zaradi naše prilagodljivosti odločanja, učinkovitega vodenja in odličnih prodajnih rezultatov uspelo preseči naš zadnji objavljeni letni cilj EBITDA. Čeprav se rezultati zdijo zelo dobri, je treba povedati, da smo pred tremi leti mislili, da bomo danes veliko dlje. Realnost zadnjih let je vplivala na naše strateške načrte,« je dodal Samaras.

V ključni regiji, na Češkoslovaškem, je prodaja rasla pri vseh formatih pijač. Pri pijačah za domačo porabo je bila višja za 9 %, v gastronomiji, kjer Kofola oskrbuje več kot 17.000 kupcev, pa so prodajo glede na lani povečali za 51 odstotkov. »V poletni sezoni je prevladovala točena Kofola. Dobro so se obnesle tudi embalirane pijače, predvsem formati "on-the-go" oziroma "za na pot", kjer se je medletna prodaja povečala za 25 %. Kljub presenetljivo pozitivnim prihodkom pa se je EBITDA segmenta pijač na Češkoslovaškem zmanjšal zaradi povečanih vložkov,« je povedal Daniel Buryš, direktor Kofole na Češkoslovaškem.

Uspešni so bili tudi drugi segmenti Skupine. »Čeprav je bilo izzivov z inflacijo in naraščajočimi stroški veliko, je segment Adriatic rasel v Sloveniji in na Hrvaškem. Prodaja v obeh državah je presegla leto 2019. Količinsko (v litrih) se je medletna prodaja povečala za 8 %, prav tako pa je tudi izvoz, ki je dosegel dvomestno rast,« je pojasnil Marián Šefčovič, direktor Radenske ADRIATIC.

Tudi Kofolin "dišeči" steber je po lanskem letu na odlični poti - na čelu z družbo LEROS, ki proizvaja in distribuira čaj in kavo. »Iz leta v leto rastemo v vseh pomembnejših kanalih - od farmacije do gastronomije in maloprodaje. Zelo smo zadovoljni z e-trgovino, ki je zdaj ključni del našega poslovanja in zaradi katere na primer razvijamo tudi zeliščno kozmetiko,« je komentiral Martin Mateáš, direktor podjetja LEROS.

UGO, ki potrošnikom ponuja nabor zdravih živil, je lani prav tako izkazal precejšnje izboljšanje EBITDA, kar potrjuje potencial rasti tega segmenta. »Optimizirali smo procese in uvedli številne varčevalne ukrepe v naših salaterijah (od uporabe varčnih žarnic in pametnih senzorjev, do namestitev tehnologij za obdelavo vode). Privlačni novi izdelki v naši ponudbi hitrih restavracijskih storitev (QSR) in naši rastoč portfelj pakiranih izdelkov je prispeval k 58-odstotni rasti prodaje v primerjavi z letom prej,« je povedal Marek Farník, izvršni direktor UGO.

Še eno pozitivno dejstvo o splošni uspešnosti Kofole je, da je s kombinacijo dobrih rezultatov in varčevalnih ukrepov Skupini uspelo zmanjšati razmerje med neto dolgom in EBITDA na manj kot 3.

Zahvaljujoč uspešnemu zaključku zahtevnega leta je Kofola lahko podprla še en lokalni trajnostni projekt. V okviru Inkubatorja, v katerem se razvijajo inovativna zagonska podjetja, je Kofola kreditirala razvoj podjetja Zahradní OLLA iz češkega Krnova, ki proizvaja istoimenske glinene posode, namenjene nežnem zalivanju rastlin. Kofola je naredila tudi pomemben korak k ohranjanju vodnih virov, saj je ustanovila neprofitno organizacijo Kvapka Rajske doline, katere glavna usmeritev je izvajanje vodovarstvenih projektov.

Skupina Kofola vstopa v leto 2023 z obljubo, da bo dosegla skupni cilj EBITDA v višini 44,8 do 50,9 milijonov evrov. K temu bi lahko pripomogle pomembne inovacije izdelkov, kot so zeliščni ledeni čaj Rajec, SEMTEX Extrem (energijska pijača brez taurina z guarano in matcho), Targa Florio Tonic ali kombuča (fermentiran čajni napitek s probiotičnimi kulturami) podjetja F.H. Prager.

EBITDA




Več v Gospodarstvo