Podpisali memorandum o soglasju za napredno biofarmacevtsko proizvodnjo v Leku v Lendavi. Načrtujejo 300 novih delovnih mest.

Največja posamezna naložba v Lekovi zgodovini in ena najvišjih v slovenskem gospodarstvu doslej bo dosegla vsaj 400 milijonov dolarjev. Načrtujejo 300 novih delovnih mest, ki vključujejo visoko strokovne kadre.

Prlekija-on.net, četrtek, 9. marec 2023 ob 15:06
Podpis memoranduma, foto: Lek

Podpis memoranduma, foto: Lek

V četrtek, 9. marca, sta minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije Matjaž Han in predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo, ob prisotnosti predsednika vlade dr. Roberta Goloba in predsednika uprave Sandoza Richarda Saynorja, podpisala memorandum o soglasju za izgradnjo visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil na Lekovem zemljišču v Lendavi.

Naložba v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil je največja posamična investicija v Lekovi zgodovini in sodi tudi med najvišje v slovenskem gospodarstvu doslej. Lek in lendavska lokacija bosta z njo okrepila svoj položaj v Sandozu ter razširila obseg izdelkov z visoko dodano vrednostjo. S tem bosta prispevala tudi k uresničevanju evropske strategije za zdravila. Ta temelji na povečevanju konkurenčnosti, inovacij in trajnosti evropske farmacevtske industrije z razvojem in proizvodnjo visokokakovostnih, varnih, učinkovitih in okoljsko vzdržnih zdravil, ki so na razpolago in cenovno dostopna.

Slovenski znanstveniki so bili med pionirji na področju bioloških zdravil, najsodobnejše veje farmacije. Pred tremi desetletji, v zgodnjih devetdesetih letih, so se prav v Leku v tesnem sodelovanju s Kemijskim inštitutom začeli ukvarjati z rekombinantno tehnologijo, ki je temeljnega pomena za biofarmacevtiko. Lek je kasneje pomembno prispeval k doseganju vodilne vloge Sandoza v segmentu podobnih bioloških zdravil v svetu.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je ob podpisu memoranduma o soglasju povedal: "Slovenija je danes politično stabilna, urejena in vsestransko privlačna država. Naše gospodarsko okolje je odporno in predvidljivo, imamo usposobljeno ter visoko izobraženo delovno silo, odlično geostrateško lokacijo in razvito infrastrukturo. Odločitev, da vodilni svetovni proizvajalec podobnih bioloških zdravil za vsaj 400 milijonov dolarjev vredno naložbo izbere Slovenijo, vse to dokazuje. Posebej me veseli, da gre za naložbo dolgoročnega strateškega vlagatelja, družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega podjetja, ki je že danes eden izmed največjih in hkrati najuglednejši delodajalec v Sloveniji. S takšnimi naložbami smo na dobri poti v visoko produktivno, konkurenčno in zeleno gospodarstvo."

Predsednik uprave Sandoza Richard Saynor je izpostavil Lekovo bogato znanje in več kot 75-letno tradicijo farmacevtske proizvodnje ter naraščajoče povpraševanje po podobnih bioloških zdravilih v svetu. Pri tem je poudaril: "Podobna biološka zdravila povečujejo dostop do najsodobnejših bioloških terapij bolnikom, ki jih najbolj potrebujejo. V Sandozu smo odločeni, da še krepimo svojo vodilno vlogo pri spodbujanju dostopnosti teh nujno potrebnih zdravil. Ta naložba poudarja naša prizadevanja, da smo v mednarodnem okolju vodilni trajnostni akter pri podobnih bioloških zdravilih - na farmacevtskem področju, ki naj bi v naslednjem desetletju na letni ravni dosegalo dvomestno rast."

Predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo je poudaril pomen farmacevtskega znanja in talentov ter vrhunske kakovosti procesov, ki so doma v Sloveniji in Pomurju, ter dodal: "Prepričan sem, da bo lokacija Lendava zelo uspešna tudi pri visokotehnološki biofarmacevtski proizvodnji velikih molekul. Pri tem bo imela vso podporo notranjega okolja, ki je naravnano v stalne izboljšave ter dosega najvišjo kakovost procesov in upravljanja trajnostnih vidikov. Veseli smo zaupanja Sandoza in podpore vlade. Za dobro sodelovanje se zahvaljujem našim ključnim deležnikom in odličnim partnerjem, lokalni skupnosti, raziskovalno-znanstvenim in izobraževalnim ustanovam, strokovnim ter panožnim organizacijam."

Sandoz, ki je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil, bo za biofarmacevtsko proizvodnjo v Lendavi namenil vsaj 400 milijonov evrov. Predvidevajo, da se bodo dela začela letos. Polno obratovanje proizvodnega centra z nizkimi okoljskimi vplivi je načrtovano ob koncu leta 2026. Predvidenih je 300 novih delovnih mest, med njimi so visoko strokovni kadri.



Več v Gospodarstvo