»Ptički se ženijo« tudi v vrtcu Mala Nedelja

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca in nas opominja na prihod pomladi.

Prlekija-on.net, petek, 10. marec 2023 ob 14:42
Peka kvašenih ptičkov v vrtcu Mala Nedelja

Peka kvašenih ptičkov v vrtcu Mala Nedelja

V vrtcu Mala Nedelja, v skupini otrok 4 - 6 let, smo se odločili, da Gregorjevo obeležimo s peko kvašenih ptičkov, sprehodom in poslušanjem ptičjega petja v neokrnjeni naravi v bližini vrtca.

Za pomoč pri peki smo povabili babico Jelko Križan, ki nam je pokazala, kako se naredijo ptički iz zdravega kvašenega testa, ki nam ga je pripravila vzgojiteljica Liljana Peršak.

Otroci so pridno zavihali rokave in izpod majhnih ročic so nastajale prave mojstrovine. Z velikim navdušenjem so gnetli testo, ga prepogibali in sukali ter ga oblikovali v ptičke. Marljivo so jih polagali na pekač in nestrpno čakali, da jih odnesejo v pečico.

Po peki so se resnično razveselili pekovskih dobrot, jih poskusili ter se iskreno zahvalili babici Jelki, ki jim je podarila skrivnost peke ptičkov iz kvašenega testa.

Sledil je sprehod, kjer smo ob toplih sončnih žarkih prisluhnili petju ptic in med potjo opazovali znanilce pomladi. Ob odhodu domov so otroci ponosno ponesli svoje ptičke domov, saj so že na hodniku vrtca z navdušenjem pripovedovali, kaj vse so doživeli ob peki teh »Gregorčkov«, kot so jih poimenovali.

Prav je, da tudi stare spomladanske običaje ohranjamo in jih starejši prenašamo na mlajše. To so naše vrednote.

Zapisala: Silvija Filipič



Več v Najmlajši