V KD Peter Dajnko Črešnjevci so ponosni na gostovanje na Ohridu

Skrbnost, marljivost, vestnost in vztrajnost so vrline, katere po besedah gornje radgonske županje Urške Mauko Tuš, zaznamujejo članice in člane Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevec pri Gornji Radgoni.

Prlekija-on.net, torek, 14. marec 2023 ob 09:57
Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

Občni zbor KD Peter Dajnko Črešnjevci

V nedeljo, 12. marca,  na Gregorjevo je v dvorani vile Hold potekal redni volilni občni zbor članov KD Peter Dajnko Črešnjevci. V pozdravnem nagovoru je prisotne, članice in člane tega društva, gosta; županjo občine Gornja Radgona Urško Mauko Tuš ter predsednika krajevne skupnosti Črešnjevci - Zbigovci Marjana Ščančarja, nagovorila predsednica Eva Satler.

Iz poročila predsednice in Danila Banfija, vodje tamburaške skupine, je bilo moč razbrati, da so kljub koronavirusni krizi, ki jih je pestila preteklo obdobje, v društvu zadovoljni z delom in nastopi. Žal pa so ob tem zaradi koronavirusa prekinili z delovanjem Otroške folklorne skupine, ki je delovala vrsto let v društvu. V lanskem letu so tako tamburaši izvedli 21 nastopov, v največji ponos pa si štejejo nastop na festivalu v mesecu juniju na Ohridu »Slovenija na Ohridu«. Tam so se srečali z veleposlanikom Republike Slovenije v Severni Makedoniji ter spoznali domačine, ki so bili navdušeni nad njihovim nastopom. V čast pa si štejejo tudi srečanja tamburašev Dravskega polja v Miklavžu na Dravskem polju, kjer nastopajo med velikimi koncertnimi tamburaškimi skupinami kot gostje neprekinjeno že 8 let, vse od 1. srečanja dalje. Ob tem je vodja tamburaške skupine izpostavil problematiko financiranja in pritoka denarnih sredstev s strani občine Gornja Radgona. Le-ta je občina drastično znižala, tako so ob koncu leta dobili nakazano v društveno blagajno borih 870 evrov, kar pa ne pokrije niti tekočih stroškov, ki nastanejo skozi celo leto.

Županja občine Gornja Radgona Urško Mauko Tuš je pohvalila delovanje društva - predvsem marljivost, vestnost in vztrajnost, ki ga vodijo s tamburaškim amaterskim ljudskim muziciranjem. »Občini ste v ponos in hvala, da na tak način ohranjate tradicijo in širite dober glas kraja in same občine Gornja Radgona!«

Tudi predsednik KS Črešnjevci - Zbigovci, Marjan Ščančar je nagovoril in pozdravil občni zbor društva. Čestital jim je za dosedanje delo in vztrajnost pri ohranjanu tradicije v tem kraju, z obljubo, da jim bo krajevna skupnost še naprej stala ob strani in jim pomagala po svojih močeh.

Po razrešnici dosedanjih delovnih teles v društvu, so se po podani kandidatni listi izvedle redne volitve v društvu. Za naslednjo mandatno obdobje 2023 - 2028 je bila potrjena za predsednico društva Eva Satler, za vodjo tamburaške skupine pa Danilo Banfi.

Program dela za leto 2023, ki so si ga zadali v društvu, je bogat in zajema nastope na regijskem nivoju, udeležbo na srečanjih ljudskih godcev in pevcev, odprto vajo, nakup novih oprav - kostumov, novih letnih in zimskih oblačil ter udeležbo na festivalu, ki bo potekal letos v mesecu avgustu v češki Pragi.

Foto in tekst: Marjan Slavič



Več v Kultura in izobraževanje