Nekdo lažno prijavil, da sosedu gori hiša

Neznanec si je ponoči iz torka na sredo privoščil neslano šalo, da sosedu gori hiša. Odzvala so se štiri prostovoljna gasilska društva z vso opremo, a so nato spoznali, da je šlo za lažno prijavo.

Prlekija-on.net, sreda, 22. marec 2023 ob 17:58
Odzvala so se štiri gasilska društva

Odzvala so se štiri gasilska društva

Iz torka na sredo, so okoli polnoči bila aktivirana štiri gasilska prostovoljna društva, saj so se odzvala na poziv, da na Krapju pri Ljutomeru gori hiša. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Ljutomer, ki so ob prihodu na prizorišče "požara" spoznali, da gre za lažni alarm.

"Gasilci smo ljudje, kateri se brez premisleka, brez kakršnih koli težav odzovemo vsakemu klicu Na pomoč! Pa naj bo to še kako zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer. Iskreno pa nas zelo razjezi in razžalosti to, kadar nekdo iz slabih namer ali celo sovraštva do drugih oseb stori ravno to, kar se je zgodilo danes ponoči iz torka na sredo: na številko 112 je sporočil, da sosedu gori hiša, pa čeprav ni. Posledično je sledilo, da je regijski center v Murski Soboti - ReCo zadevo vzel za resno, kot seveda vsako; aktiviral društva in njihove člane, ki so nič sluteče spali ali pa se ravnokar odpravljali k počitku. Člani gasilskih društev so ob prejemu poziva odhiteli v svoje gasilske domove in se v polni bojni opremi odpravili z vozili na pomoč nekomu, ki je ravno to potreboval. Na koncu ob prihodu na kraj "nesreče" se je izkazalo, da požara sploh ni, kar pomeni, da je šlo za lažni alarm," so ob tem zapisali ljutomerski gasilci

Ob tem so še dodali, da si res želijo, da se to ne bi več dogajalo, saj ravno v tistem času, ko prispejo na kraj "požara" nudit pomoč, se lahko v istem času nekje drugje nekomu nekaj zares zgodi, ter bi v tistem trenutku res potreboval njihovo pomoč, vendar lahko zaradi takega primera ostane brez vsega.

Spodaj objavljamo tudi video, kako so gasilci hiteli na kraj dogodka.

Kazen do treh let zapora

Kazenski zakonik v 309. členu (Zloraba znamenj za pomoč in nevarnost) ob tem sicer določa: "Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let."

Lažni alarm “POŽAR HIŠE” “Pa ravno sem najlepše zaspal” se je glasil stavek, ko smo kar 4 gasilska društva ob 23:58h...

Objavil/a PGD Ljutomer dne Sreda, 22. marec 2023


Več v Črna kronika