Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu ograj!

Aluminij še vedno ostaja najboljša izbira za material ograje. Priljubljenost alu ograj izhaja ravno iz njegovih številnih prednosti, med katerimi je tudi enostavno vzdrževanje in čiščenje.

Oglasno sporočilo, sreda, 29. marec 2023 ob 08:35
Vzdrževanje in čiščenje alu ograj

Vzdrževanje in čiščenje alu ograj

Aluminij velja za zelo odporen in vzdržljiv material, zato so alu ograje ene izmed najbolj obstojnih. Odporne so proti rjavenju, koroziji, UV žarkom in drugim ekstremnim vremenskim pojavom, pri čemer jih ni potrebno brusiti, barvati ali lakirati.

Alu ograje so poleg tega tudi estetsko izjemno privlačne. Na voljo so vam v različnih barvnih odtenkih in slogih, zato ni težko poiskati takšno, ki se najbolje poda vašemu domu.

Res pa je, da lahko za njen izgled največ storite sami, zato je tudi alu ograja potrebna rednega čiščenje in vzdrževanja.

Nasveti za čiščenje alu ograj

Zunanje ograje so neprestano izpostavljene različnim vremenskim vplivom, prahu in drugi umazaniji. Zato je popolnoma normalno, da sčasoma postanejo umazane.

Razveseljivo pa je, da lahko za sijočo zunanjost alu ograje poskrbite z upoštevanjem sledečih napotkov:

Čistilna sredstva za čiščenje alu ograje

Alu ograjo vedno čistite z vodo ali z dodatkom blagih, nevtralnih čistilnih sredstev. Za čiščenje mastnih, oljnih in sajastih madežev lahko uporabite nearomatiziran ogljikovodikov bencin. Vsa čistila pustite delovati največ eno uro.

V primeru, da niste odstranili vse umazanije, lahko postopek ponovite po preteku 24 ur.

Pri čiščenju alu ograje se izogibajte alkalnim čistilom in čistilom, ki vsebujejo kisline in reagirajo na aluminij. Ne uporabljajte organskih topil, ki vsebujejo ester, keton, alkohol ali halogenski ogljikovodik.

Prav tako ne uporabljajte čistil, na katerih niso navedene snovi, ki jih čistilo vsebuje.

S čim lahko očistite alu ograjo?

Za čiščenje alu ograje uporabite čiste in mehke krpe ali industrijsko vato. Izogibajte se materialom z grobimi vlakni, saj lahko ob drgnjenju pustijo sledi.

Na splošno se izogibajte drgnjenju površin, saj lahko s tem poškodujete vrhnjo, lakirano plast ograje.

Dodatni nasveti

Temperatura površine aluminijastih elementov in temperatura vode ne smeta biti višja od 25°C. Zato se izogibajte čiščenju alu ograje na žgočem soncu, temveč se raje tega lotite takrat, ko nanjo pade senca.

Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu ograj!

Če boste za čiščenje alu ograje uporabili visokotlačni čistilec, morate biti pri tem previdni, predvsem pa je v tem primeru potrebno upoštevati navodila proizvajalca.

Postopek čiščenja alu ograje

Čiščenje alu ograje je na splošno izjemno preprosto. Še hitreje pa boste delo opravili, če boste sledili spodnjemu postopku:

  • pripravite vse čistilne pripomočke, čistilna sredstva in vodo;
  • alu ograjo sperite z vodovodno cevjo ali visokotlačnim čistilcem, da odstranite največjo umazanijo;
  • v vedru z vodo raztopite čistilno sredstvo in z mehko krpo očistite celotno ograjo;
  • takoj po čiščenju aluminijaste elemente temeljito operite s čisto in hladno vodo, s čimer odstranite milnico;
  • pustite, da se alu ograja posuši na zraku.

Pravilno vzdrževanje alu ograj

Življenjsko dobo vaše alu ograje lahko podaljšate le s pravilnim vzdrževanjem, saj z njim preprečite njeno prezgodnje uničenje. Na ta način ne boste poskrbeli zgolj za njen izgled, ampak tudi na funkcionalnost.

Osnovna vzdrževalna dela naj vključujejo:

Redno čiščenje alu ograje: Kako pogosto je potrebno očistiti alu ograjo, je odvisno od prometa, vremenskih razmer ali drugega vira onesnaževanja v bližini ograje.

Ne glede na to, ali je to dvoriščna ali balkonska ograja, jo je priporočljivo očistiti dvakrat letno, če pa živite blizu prometnih cest, potem se boste morali tega opravila lotiti pogosteje. Vsekakor vam priporočamo, da zunanjo ograjo vedno očistite pred in po zimskih mesecih, saj so takrat vremenske razmere najslabše.

Redni pregledi alu ograje: Alu ograjo redno pregledujte za morebitnimi poškodbami. Preverite, ali so lamele opraskane in poškodovane, prav tako dobro preglejte vse nosilne stebre, ki vplivajo na nosilnost ograje. Če ima dvoriščna ograja vrata, potem preverite pante in vodila ter druge elemente, ki se sčasoma lahko obrabijo.

Če ugotovite katerokoli od omenjenih težav, jo skušajte sami odpraviti tako, da po potrebi privijete vse razrahljane vijake, naoljite pante ali zamenjate poškodovane lamele.

Nasveti za vzdrževanje in čiščenje alu ograj!

Dejstvo je, da se boste z rednimi pregledi ograje in sprotnimi popravili izognili vsem večjim opravilom v prihodnosti, zato nanje nikakor ne pozabite.

Izogibajte se nepotrebni škodi: Svojo alu ograjo pa boste dalj časa uporabljali tudi, če boste z njo skrbno ravnali. Zato je pomembno, da se skušate izogniti vsem nepotrebnim poškodbam, ki jih lahko povzročite s svojim neprevidnim ravnanje:

  • Svetujemo vam, da se izogibate prijemanju ograje z mastnimi rokami, kot so na primer sončne kreme. Ti madeži se pod žgočim soncem zažrejo v ograjo in jih ne boste mogli odstraniti.
  • Ob ograji vedno ročno odstranjujte plevel, saj jo z raznimi kosilnicami lahko hitro poškodujete.
  • V primeru večjih gradbenih ali drugih del na vrtu, alu ograjo dobro zaščitite.

Čeprav je alu ograja izjemno vzdržljiva in obstojna, pa boste za njen lep izgled največ storili sami. Upoštevajte naše nasvete in alu ograja vam bo hvaležna!



Več v Gospodarstvo