Na velikonočni ponedeljek v Ljutomeru ne bo kasaških dirk

Letos je tekmovalni dan bil odpovedan zaradi majhnega števila prijav.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. april 2023 ob 09:22
Kasaške dirke

Kasaške dirke

Kasaški klub Ljutomer tradicionalno pripravlja spomladanske kasaške dirke na hipodromu v Ljutomeru, na velikonočni ponedeljek, s čimer se običajno pričenja tudi kasaška sezona. Letos bi ta dirka morala biti danes, 10. aprila, a je tekmovalni dan bil odpovedan zaradi majhnega števila prijav. Nadomestni datum bodo sporočili naknadno. Po koledarju so sicer naslednje dirke v Ljutomeru načrtovane za 18. junij, ko bosta na sporedu spominski dirki Janka Makoterja in Mirka Hanžekoviča.

Letos sicer obeležujemo 149-letnico od prvih konjskih dirk na Slovenskem. 12. septembra 1874. leta so namreč naši predniki prvič zapregli iskre konjičke in se pomerili na dirki na podeželski cesti od križa na Lokavskem polju do Globetkinega potoka pri Ljutomeru.

Društvo »Društvo za dirkanje s kobilami v kasu v Ljutomeru« je bilo registrirano naslednje leto po prvih dirkah, 26. maja 1875. leta v Gradcu in je najstarejše športno društvo na ozemlju današnje Slovenije in nekdanje Jugoslavije ter drugo najstarejše dirkalno društvo v Evropi. Na novem hipodromu v Ljutomeru so bile prve kasaške dirke 6. septembra 1954. Takrat je Klub za konjski šport Ljutomer (od leta 1997 se klub imenuje Kasaški klub Ljutomer) praznoval 80 let od prvih kasaških dirk na Slovenskem, letos pa obeležujemo 149 let.




Več v Šport