Kako do subvencionirane fasade iz Eko Sklada?

Preberite, kaj morate vedeti o pridobivanju sredstev iz Eko sklada.

Oglasno sporočilo, četrtek, 13. april 2023 ob 07:43
Izdelava in obnova fasade na stari hiši

Izdelava in obnova fasade na stari hiši

Izdelava fasad ali obnova na starejših objektih nikakor ni majhen strošek. Ravno zaradi tega in zaradi spodbujanja k večji učinkovitosti objektov je Eko sklad pripravil subvencijo, ki nudi 20% prihranka, kar pa se pri visokem strošku precej pozna. Preberite, kaj morate vedeti o pridobivanju sredstev iz Eko sklada.

Kaj je Eko sklad subvencija?

Eko sklad je slovenski okoljevarstveni sklad, čigar namen je spodbujanje razvoja na področju varstva okolja. To dosega s krediti oz. poroštvi v okoljske naložbe in drugimi oblikami pomoči, kot so nepovratna finančna sredstva. Eko sklad s pomočjo subvencije, kot je obnova fasade starejše hiše, spodbuja večjo učinkovitost objektov. Višina subvencije znaša 20 % priznanih stroškov naložbe, a ne več kot 12 €/m2.

Eko sklad pri dodelitvi subvencije upošteva naslednje stroške: nakup fasadnega sistema. vgradnjo fasadnega sistema, postavitev odra, odstranitev in izravnava ometa, hidroizolacijo temeljev ter demontaža, nakup in vgradnja novih okenskih polic in obdelavo špalet.

Kako do Eko sklad subvencije?

Ekosklad subvencijo za izdelavo fasade lahko pridobi vsaka fizična oseba, ki je hkrati investitor in lastnik objekta, etažni lastnik v večstanovanjski stavbi, imetnik stavbne pravice na nepremičnini in najemnik s soglasjem lastnika. Subvencija je na voljo tudi pravnim osebam. Za pridobitev subvencije za fasado morate pravočasno izpolniti in oddati vlogo. Eko sklad subvencije za fasado ni mogoče pridobiti v dveh primerih: prvem, če je objekt bil zgrajen po letu 2003 in drugem, če gre za izolacijo dela objekta in ne celote, npr. samo etaže ali prizidka.

V devetih občinah, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka, je mogoče pridobiti tudi subvencijo za 50 % priznanih stroškov naložbe. To so mestne občine Ljubljana, Maribor, Kranj, Celje, Novo mesto, Murska Sobota in občine Hrastnik, Zagorje ter Trbovlje. Socialno šibki občani imajo možnost nepovratne finančne spodbude do 100 % priznanih stroškov naložbe.

Zaključena fasada na moderni hiši

Pogoji za pridobitev

Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo fasadnega sistema s toplotno izolacijo, če je izkazano razmerje med toplotno prevodnostjo in debelino nove toplotne izolacije manjše ali enako 0,230 W/(m2K). V delu, kjer je na stavbi že vgrajena toplotna izolacija in ta ne bo odstranjena, je lahko naložba izvedena z dodatno toplotno izolacijo ob izpolnjevanju enačbe, s katero se zagotovi zgoraj zahtevano razmerje.

Za pridobitev subvencije za obnovo fasade je potrebno vgraditi fasadni sistem, ki ima minimalno 18 cm debeline toplotne izolacije. Po dokončnosti odločbe je dela potrebno zaključiti v roku 9 mesecev.

Vgradnjo posameznih naprav in opreme, ki so predmet subvencije, lahko izvede le za to usposobljeno in za ustrezno dejavnost registrirano podjetje, kot je www.fasaderstvo-ison.si.




Več v Gospodarstvo