Eko stil v vaši spalnici – odeje in vzglavniki iz naravnih materialov so trend prihodnosti!

Nazaj k naravi je zagotovo tisti slogan, h kateremu se vrača vse večje število ljudi, pričakovati pa je, da se mu bo v prihodnosti zavezalo še več posameznikov. Dandanes je namreč že tako rekoč v vsakem od nas zakoreninjeno zavedanje o odgovornosti do našega planeta, prav tako dejstvo, da k ohranjanju naravnega okolja lahko in tudi moramo prispevati, čeprav z najmanjšimi dejanji.

Oglasno sporočilo, petek, 14. april 2023 ob 08:09
Eko stil v vaši spalnici

Eko stil v vaši spalnici

Nazaj k naravi je zagotovo tisti slogan, h kateremu se vrača vse večje število ljudi, pričakovati pa je, da se mu bo v prihodnosti zavezalo še več posameznikov. Dandanes je namreč že tako rekoč v vsakem od nas zakoreninjeno zavedanje o odgovornosti do našega planeta, prav tako dejstvo, da k ohranjanju naravnega okolja lahko in tudi moramo prispevati, čeprav z najmanjšimi dejanji.

Hkrati s tem se številni k izbiri naravnih, ekoloških materialov zatekajo preprosto zato, ker zase in svoje najbližje želijo najboljše.

V tem se vsekakor prepoznajo tudi v podjetju Odeja Škofja Loka, kjer so od samih začetkov poslovanja v letu 1932 zavezani dobremu počutju, kakovosti in preverljivosti izvora materialov.

Naravni materiali vplivajo na zdravje in počutje ter varujejo okolje

Spanec pomembno prispeva k našemu počutju, zdravju in tudi dnevni učinkovitosti, zaradi česar bi morali stremeti k dobrim spalnim pogojem.

K tem zagotovo sodijo primerna temperatura spalnice, dobra prezračenost te, t.i. spalna rutina (odhajanje v posteljo vsak dan ob približno isti uri, zadostna količina spanca itn.), prav tako izbira ustreznega vzglavnika in odeje, vključno s posteljnino, za katero je priporočeno, da je izdelana iz naravnih materialov.

Ker se posamezni proizvajalci, kakršna je Odeja Škofja Loka, pomena slednjih zavedajo, dandanes ni težko najti pripomočkov za spanje, izdelanih iz ekološko pridobljenih materialov.

Odeja Škofja Loka je denimo poleg lastnega razvoja in proizvodnje ter vrhunske kakovosti od nekdaj znana po skrbni in nadzorovani izbiri materialov. Prav zato tudi velja za vodilnega slovenskega proizvajalca prešitih tekstilnih izdelkov, katerega ugled je prisoten daleč preko meja Slovenije.

A da bi zadostila potrebam tudi najzahtevnejših kupcev, je Odeja Škofla Loka razvila kolekciji Organic in Natur.

Odeja Škofja Loka Organic zajema izdelke iz bodisi 100 % organskega bombaža bodisi 100 % organske merino volne. Oba materiala sta opremljena z GOTS certifikatom, kar pomeni, da je izvor materialov ekološki. Volnena vlakna so tako pridobljena, očiščena in obdelana v skladu s strogimi pravili, s čimer se z namenom uravnavanja toplote ter kar največjega izkoristka izolativnih lastnosti zagotovijo mehkost, voljnost in zračnost, medtem ko pašniki niso obdelani z umetnimi gnojili, pesticidi ali insekticidi. Tudi bombaž izvira iz ekološko obdelanih polj, ki niso izpostavljena škodljivim kemikalijam. Posledično ima antialergijske in antiastmatične lastnosti ter na koži vzbuja prijetne občutke, sočasno pa v prostor oddaja telesno vlago in ohranja zračnost.

Odeja Škofja Loka Natur označuje izdelke iz naravnih materialov in mehkih organskih oblik, kamor sodijo tako vzglavniki kot odeje ter nadvložki. Za vse njih je značilno, da so odporni proti plesni, da toploto razporejajo enakomerno, da odvajajo vlago in se prilagajajo različnim letnim časom.

Odeja organic

Pogled v zgodovino

Začetki podjetja Odeja Škofja Loka segajo skoraj sto let nazaj, v leto 1927, ko je podjetnik Rado Thaler, ki je želel razširiti ponudbo lastne trgovine, za ročno izdelovanje prešitih odej najel skupino delavk. Poteza je bila tako uspešna, da je že pet let zatem odprl obrtno dejavnost, ki je pod njegovim vodstvom delovala vse do konca druge svetovne vojne. Takrat je namreč upravljanje prevzela država, zanimivo pa je, da so v tistem obdobju zaposlovali 23 delavcev, ki so letno izdelali kar 21.000 izdelkov.

Konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let se je Odeja Škofja Loka širila, saj je sredstva vlagala v izgradnjo nove tovarne, program pa dopolnila z izdelavo nadvložkov. Število delavcev je takrat že preseglo stotico, okoli katere se kolektiv giba še danes.

Po osamosvojitvi Slovenije se je podjetje privatiziralo in se spremenilo v delniško družbo ter svoje delovanje uskladilo z mednarodnim standardom ISO 9001, kar mu je leta 1998 prineslo certifikat, s katerim odraža kakovost.

Danes se Odeja Škofja Loka ponaša s številnimi odličji in certifikati, med njimi GOTS (za kolekcijo Organic) in Öko-Tex (za izdelke, namenjene otrokom).

Odeja Škofja Loka: naravna izbira za naraven spanec

V času vse večjih pritiskov v službi in s tem povezanimi pričakovanji s strani nadrejenih, povečanemu številu prostočasnih obveznosti ter obljub, danih družini, je kakovostna regeneracija telesa ključna, da bi ohranili dobro počutje, zdravje, pa tudi ravnovesje.

Da bi to dosegli, nikakor zanemarljiv odstotek ljudi poseže po antidepresivih ali uspavalnih tabletah, vendar v podjetju Odeja Škofja Loka prisegajo na naravni spanec. Prav zato se neprestano posvečajo razvoju, v sodelovanju s povratnimi informacijami strank pa že razvite izdelke tudi izboljšujejo in odpravljajo njihove pomanjkljivosti. Kajti zadovoljstvo, dobro počutje in zdravje postavljajo na prvo mesto.

Vse naštete, prav tako naravni spanec, tako vsaj kažejo izkušnje, zmorejo zagotoviti naravni materiali, katerih prednosti je nešteto. Med najpogostejše sodijo:

Naravni materiali ne uničujejo okolja. Materiali, pridobljeni na ekološki način, ne uničujejo okolja z uporabo škodljivih pesticidov, insekticidov in gnojil, ki negativno vplivajo tako na zdravje rastlin kot živali, obenem pa prodirajo globoko v zemljo ter so zmožni zastrupiti celo podtalnico.

Naravni materiali podpirajo sposobnost samozdravljenja telesa. Ne le, da je spanje na naravnih materialih trdnejše, temveč ti ne dražijo kože in učinkujejo antialergijsko ter antiastmatično. Poleg tega ohranjajo zmožnost odvajanja vlage in uravnavanja temperature ter zračnosti, posledica česar je, da so primerni za uporabo v vseh letnih časih.

Naravni materiali so trajni. Izdelki, katerih materiali so pridobljeni naravno, zaradi svojih lastnosti trajajo dlje, tudi njihova razgradnja pa poteka povsem naravno, zato v okolju ne puščajo negativnih sledi.

Posteljnina organic

V Odeja Škofja Loka sledijo vsem navedenim prednostim, vendar med svoje najpomembnejše zaveze uvrščajo prav poreklo oziroma sledljivost materialov. V mreži trgovin Odeja Škofja Loka in spletni trgovini Odeja Škofja Loka lahko zato izbirate med različnimi spalnimi pripomočki, ki vas bodo gotovo podprli pri doseganju krepčilnega spanca. Na voljo so pripomočki različnih dimenzij, polnil in materialov ter vzorcev, med katerimi velja posebej izpostaviti kolekciji Odeja Škofja Loka Organic in Odeja Škofja Loka Natur.

Vse zato, ker je podjetju skrb za vaš spanec prioriteta že vse od leta 1932.




Več v Gospodarstvo