Zaključek bralnega projekta »Pikagoga knjigoljubka« v vrtcu Mala Nedelja

Branje otrokom v predšolskem obdobju je izjemna popotnica za življenje.

Prlekija-on.net, petek, 14. april 2023 ob 17:55
Zaključek bralnega projekta v vrtcu Mala Nedelja

Zaključek bralnega projekta v vrtcu Mala Nedelja

V vrtcu Mala Nedelja je letos potekal bralni projekt »PIKAGOGA KNJIGOLJUBKA«. S projektom smo pričeli v oktobru, v tednu otroka, in je potekal do meseca aprila, ko obeležujemo Svetovni dan knjige.

Namen in cilj projekta je bil vključiti tudi starše, saj se zavedamo, da je bralna vzgoja v predšolskem obdobju temelj za otrokov jezikovni razvoj in za kasnejše uspešnejše učenje v šoli. Vsi vemo, da otrok ob knjigi, ki mu jo preberejo starši in se o prebranem pogovarjajo, doživlja ugodje, veselje, zabavo in razvija sposobnost miselnega in čustvenega sodelovanja v literarnem svetu in v samem življenju.

Zato je bralna vzgoja v predšolskem obdobju najbolj uspešna takrat, če je vključena v različne dejavnosti otrok in njihovo celotno življenje. Če želimo otroka navdušiti za branje, moramo poskrbeti, da se med branjem dobro počuti. To bo prispevalo k temu, da mu bo branje ostalo v spominu kot nekaj ugodnega, pozitivnega, prijetnega.

Projekt smo strokovne delavke izvajale v vseh starostnih skupinah ter izbor knjig prilagodile starostni skupini. V bralnih nahrbtnikih, kovčkih, torbicah... ki so jih otroci nosili domov, so bile različne knjige, revija za otroke, literatura za starše, zvezek vtisov ter igračka za crkljanje. Doma so člani družine z otrokom knjige prebrali, likovno upodabljali, napisali otrokove izjave, misli, komentarje... Ob vrnitvi smo nahrbtnik pregledali in se seznanili s povratnimi informacijami. Otroci so navdušeno pripovedovali o svojih doživetjih ob skupnem branju s starši.

V sklopu bralnega projekta so potekale številne spremljajoče dejavnosti:

  • knjižni kotički v igralnicah,
  • obisk šolske knjižnice in izposoja knjig,
  • izposoja knjig v vrtčevi knjižnici, izposojo vodita strokovni delavki vrtca, ki izposoje in vrnitev beležita v individualne kartončke otrok
  • obisk vrtčeve knjižnice, izvedba pravljičnih uric (vzgojiteljica, knjižničar, starši, stari starši, drug zunanji sodelavec)
  • obisk šolskega knjižničarja v vrtcu in skupna pravljična ura
  • vključevanje staršev ob različnih priložnostih v povezavi s knjigami - branje otrokom, pravljična urica (obisk babic v skupinah - pravljična urica)
  • PIKAGOGA kot maskota naj potuje po skupinah ob različnih priložnostih/aktivnostih.

Ob zaključku projekta smo v vrtec povabili pisateljico in pravljičarko Petro Šobak iz Gornje Bistrice, katera se je z veseljem odzvala in nam popestrila četrtkovo dopoldne in nas popeljala v svet pravljic in domišljije. S svojo domišljijo in prijaznostjo nam je pokazala kakšna je čarobna moč pravljic. Čudeži, ki jim otrok prisluhne v pravljici, so zanj v tistem trenutku resnični. Vanje se otrok vživi in o njih razmišlja. V pravljicah spoznava, kaj so pravica, krivica, pogum, dobrota, mu daje celovito in raznoliko podobo o človeku in njem samem. Otroci so ji navdušeni prisluhnili.

Ob obisku nam je podarila dve svoji slikanici. Otrokom je podelila pohvale in darilca, male Pikagogice gosenice, ki smo jih pripravili za vsakega otroka, za najbolj aktivne obiskovalce vrtčeve knjižnice pa še knjižne nagrade. Pripravili smo tudi razstavo izdelkov in fotografij, ki so nastali tekom projekta.

Upam, da smo s projektom pridobili čim več staršev, da bi brali svojim otrokom že v zgodnjem predšolskem obdobju, kajti prebrati zgodbico, pokazati slikanico, se ob ogledu pogovarjati, to je najmanj, kar lahko podarimo otrokom in je izjemna popotnica za življenje.

Buditi, spodbujati otrokovo domišljijo, krepiti njegov besedni zaklad, mu približati bogastvo branja ob knjigi- neprecenljivo.

Ksenija Kolar Švarc, pomočnica ravnateljice za vrtec



Več v Najmlajši