Kaj storiti, ko avto ključ ne deluje in kako ga popraviti?

Z razvojem tehnologije, postajajo tudi avtomobilski ključi čedalje bolj sodobni in napredni. Seveda, nam to zelo olajša vsakdanjik, a le dokler se ključ za avto ne pokvari, ali pa ga izgubimo. Kaj storiti v tem primeru?

Oglasno sporočilo, sreda, 19. april 2023 ob 07:43
Kaj storiti, ko avto ključ ne dela?

Kaj storiti, ko avto ključ ne dela?

Napredna tehnologija nam zelo olajša vsakdanjik in tako je tudi pri avtomobilskih ključih. Če smo še nekaj let nazaj avto odklepali z navadnim ključem, danes ni več tako.

Bolj kot je avto moderen, bolj napreden in enostaven za uporabo je njegov ključ. Ni pa tako enostavno, če se avto ključ pokvari ali pa ga izgubimo.

Danes poznamo več vrst avtomobilskih ključev. Najbolj pogosti so ključi z daljincem in kodirni avtomobilski ključi, vedno bolj pa se uveljavljajo tudi pametni avto ključi, ki omogočajo brezstično upravljanje.

Čeprav je z napredno tehnologijo vse veliko lažje, pa se stvari malo zakomplicirajo, če se kaj pokvari. Enako velja tudi za avtomobilske ključe.

Sodobni avto ključi so sestavljeni iz več delov, ki so lahko predmet obrabe, poškodb in drugih okvar.

Izdelava rezervnega avtomobilskega ključa

Najpogostejši razlogi da avtomobilski ključ ne deluje več:

  • Baterija - če avtomobilski ključ deluje na baterije, se bo ta prej ali slej izpraznila in jo bo treba zamenjati.
  • Elektronika - če ključi padejo na tla ali v vodo, se lahko poškoduje elektronika, kar pomeni, da ga je treba popraviti ali pa celo zamenjati.
  • Ohišje - zaradi vsakdanje uporabe, se ohišje ključa hitro obrabi in zato postane še bolj občutljiv na padce in udarce. Ker vsaka poškodba ohišja vpliva tudi na mikrostikalo na vezju, je menjava ohišja nujna že ob prvih znakih težav.
  • Kodiranje - Lahko se zgodi, da se kodiranje ključa za avto iz neznanega razloga spremeni, zato ključ ne deluje. Največkrat se to lahko zgodi, če pride do motenj v signalu med avtom in ključem, ali pa če se je v pomnilniku avtomobila zgodila napaka.

Če ugotovite, da avto ključ ne deluje več tako, kot bi moral, je najboljše da ga čim prej odnesete na popravilo.

Prednosti profesionalnega popravila ključev

Popravilo avtomobilskih ključev oziroma izdelava novih, je lahko dolgotrajen in drag proces, ki zahteva najsodobnejšo tehnologijo, zato se svetuje da to prepustite strokovnjakom.

Strokovna servisna delavnica ima na razpolago specializirana orodja in dele, ki mogoče iz drugih virov niso dostopni.

Še ena prednost popravila avto ključev pri strokovnjaku, so izkušnje, ki zagotovijo, da bo delo opravljeno hitro in kvalitetno. Tako vam ne bo treba skrbeti, ali vas čakajo skrite težave in z njimi povezani dodatni stroški.

Strokovnjaki lahko tudi zagotovijo hitrejši čas popravila, kar pomeni, da vam na avto ključ ni treba čakati dolge tedne.

Eden vodilnih strokovnjakov na tem področju je podjetje Ključek, ki že več kot 30 let nudi kakovostno popravilo avto ključev. Nanje se lahko vedno obrnete, ko bi radi prihranili čas in denar.

Odklepanje-zaklepanje z avtomobilskim ključem

Uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, kar jim omogoča, da lahko večino svojih storitev opravijo takoj.

Kaj storiti, če ključ izgubite

Ste izgubili ključ in ugotovili, da imate samo enega rezervnega? Izguba zadnjega ključa lahko prinese ogromne stroške, zato je najbolje, da naredite dodatno kopijo čim prej.

Za kopiranje kodirnih ključev so potrebne posebne naprave za kopiranje kode iz ključa na ključ in kloniranje 'crypto' transponderjev. Postopek omogoča izdelavo rezervnega kodiranega avtomobilskega ključa za veliko večino vozil.

Z izjemo nekaterih modelov najnovejših avtomobilov, je mogoče kopirati vse vrste avto ključev, kot so:

  • kodirni avtomobilski ključi,
  • pametni ključi nekaterih modelov vozil iz premium razreda,
  • avtomobilski ključi z daljinskim upravljalnikom.

Izdelava ključev z daljincem zahteva pravilno izbiro ključa glede na model vozila. Ti se ustrezno vrežejo, potrebno je tudi pravilno sprogramirati transponder za vžig. Na koncu se sprogramira tudi avtomobilski daljinec.

Kaj potrebujem za kopiranje ključa?

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da morate za izdelavo novega ključa imeti s seboj originalni avto ključ. Priporočljivo je, da se pripeljete s svojim avtom, da lahko ključ takoj preizkusite.

V primeru, da potrebujete kopijo pametnega avto ključa ali avto ključa z daljincem, potem je obvezen prihod z avtomobilom, kateremu pripada ključ, saj se le-ti programirajo v vozilu.

Obvezno je tudi prometno dovoljenje, da lahko ponudnik storitev preveri vašo identiteto in lastništvo vozila.

Avto ključi so v uporabi vsak dan, zato so obrabe in okvare neizogibne. Da se izognete ogromnim stroškom popravila, izberite prave strokovnjake.




Več v Gospodarstvo