Prlek drugi na DP v »streetliftingu«: »Na stopničke sem prišel praktično s treningi iz garaže.«

Blaž Rozman s Koga je v Kranju na 5. državnem prvenstvu v streetliftingu osvojil odlično 2. mesto in si s tem pridobil direktno uvrstitev na mednarodno Balkansko streetlifting tekmovanje, ki bo potekalo 10. junija v Srbiji.

Prlekija-on.net, nedelja, 23. april 2023 ob 08:05
Blaž Rozman

Blaž Rozman

Street workout je šport, ki v Sloveniji še ni zelo poznan, a opaziti je, da se zadnja leta zelo hitro širi med celotno populacijo. Vedno več ljudi se udeležuje tekmovanj in raznih dogodkov povezanih s tem. Ena izmed tekmovalnih disciplin tega športa je tudi »streetlifing«. Ta disciplina se meri v štirih vajah, in sicer MUSCLE UP, CHIN/PULL UP, DIP in POČEP. Vsak tekmovalec ima pri vsaki vaji tri poskuse, njegov cilj pa je dvigniti največjo dodatno težo. Seštevek najboljših veljavnih poskusov vsake vaje je končni rezultat, ki ga prejme tekmovalec.

V prostorih Mega Center Kranj je v soboto, 15. aprila, potekalo 5. državno prvenstvo v streetliftingu, ki ga je s pomočjo sponzorjev organiziralo združenje Street workout Slovenija (združenje ulične vadbe), pod vodstvom predsednika Sebastjana Emeršiča. Tekmovanja se je udeležil tudi Prlek Blaž Rozman s Koga. Osvojil je odlično 2. mesto in si s tem pridobil direktno uvrstitev na mednarodno Balkansko streetlifting tekmovanje, ki bo potekalo 10. junija v Srbiji (Niš).

S tem športom se ukvarja približno 5 let, resneje se mu je posvetil v zadnjem letu

Blaž nam je povedal, da se s tem športom ukvarja približno 5 let. Leta 2021 se je udeležil prvega državnega prvenstva, kjer je takrat osvojil 1. mesto v treh disciplinah (takrat se je ta šport v Sloveniji šele začel razvijati). Od takrat naprej je treniral le redko in se temu športu ni več redno posvečal, saj je bilo v osebnem življenju ogromno vzponov in padcev, ki so vplivali na to. Ker pa je želja po samem športu bila še vedno ogromna, se je le odločil, da bo le-temu dal prednost in tako je v njem našel veselje, ki mu je dalo dodaten zagon in motivacijo za naprej. Tako se je zadnje leto temu športu resneje posvetil, kar se je kaj hitro poznalo na njegovem napredku. S tem pa sta rasli tudi motivacija in še dodatna discipliniranost, ki sta odraz tega, kar je dosegel letos na državnem tekmovanju.

»Na stopničke prišel s treningi iz garaže«

Na tekmo se je pripravljal doma. Kot pravi sam: »Na stopničke sem prišel praktično s treningi iz garaže.« Doma ima narejen domač fitnes, oz. po domače »štange«, na katerih je redno treniral zadnjih 6 tednov pod vodstvom osebnega trenerja Davida Milićevića. David mu je sestavljal treninge, ga spremljal čez celotne priprave in ga motiviral. Blaž pravi: »Priprave še zdaleč niso bile lahke, konkurenca je bila huda, ampak na koncu se je vse poklopilo in najmočnejši dvigi so bili uspešni, tako da sem zasluženo pristal na stopničkah.« Na tekmi je dosegel rezultat 402,5kg (MUSCLEUP +15kg, CHINUP +72,5kg, DIP +115kg in POČEP 200kg).

To leto je postal član LionLab skupine, ki jo trenutno sestavljajo štirje najboljši tekmovalci v tej disciplini v Sloveniji. Je prva v Sloveniji in ena izmed mnogih po svetu, katere cilj je zastopati ekipo na državnih, mednarodnih in svetovnih tekmovanjih. Kot ekipa junija potujejo v Srbijo, kjer bodo zastopali Slovenijo in si poskušali pridobiti norme za svetovno prvenstvo.

Vse, ki se želijo preizkusiti v športu, vabi da se informirajo na spletni strani Street workout Slovenije. Prav tako tudi sam z veseljem odgovori na vprašanja o samem športu, kaj in kako začeti, kaj je pomembno itn. Najdete jih lahko na socialnih omrežjih.
IG: blazrozman1
IG: streetworkoutslovenija
IG: lionlab_team

Foto: Luka Blatnik




Več v Šport