Prodaja na Amazonu iz Slovenije

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 24. april 2023 ob 11:02
Prodaja na Amazonu iz Slovenije

Prodaja na Amazonu iz Slovenije

Vse do leta 2020 slovenska podjetja niso imela možnosti prodajanja svojih izdelkov na največji svetovni trgovski mreži Amazon. Danes je zgodba drugačna, saj smo uvrščeni na seznam držav, iz katerih je odslej mogoča tudi prodaja na Amazonu iz Slovenije. S tem se je tudi domačim podjetjem odprlo okno v svet.

Kaj sploh je Amazon?

Amazon je multinacionalno trgovsko podjetje, ki posluje na spletu. Je največja spletna trgovina, ki posluje preko matične spletne strani amazon.com, vendar ima vzpostavljene tudi lokalizirane spletne strani za različne trge. Spletna stran je bila postavljena leta 1994, od takrat pa sta stran in njen ustanovitelj, Jeff Bezos, zrasla v najbogatejšega človeka in največje tovrstno podjetje na svetu.

Kako prodajati na Amazonu

Zakaj prodajati na Amazonu?

Vsak mesec Amazon Europe obišče več kot 176 milijonov ljudi iz različnih držav, vsako minuto pa se proda več kot 2700 izdelkov. Prodaja na Amazonu je okno v svet, ki pa ne pomeni samo doseganja novih kupcev in enostavnega prodora na tuji trg, temveč tudi nižje stroške distribucije, odsotnost carine in hitrost dostave. S programoma Amazon Prime in Amazon FBA Slovenija niti ne rabite imeti lastnega skladišča, temveč blago le pošljete v Amazonovo skladišče.

Z možnostjo oglaševanja in sponzoriranih oglasov vam prodaja na Amazonu nudi možnost, da vaš izdelek predstavite potencialnim kupcem ter jih dosežete medtem, ko iščejo in odkrivajo izdelke. Oglasi se prikazujejo na straneh rezultatov iskanja in ustreznih straneh izdelkov, kupce pa usmerjajo na stran s podrobnejšimi podatki o vašem izdelku ali na vašo Amazon trgovino.

Pogoji, ki jih zahteva prodaja preko Amazona

Za prodajo iz Slovenije je najprej potrebna registracija Amazon računa za spletno prodajo, ki ga ustvarite na spletu. Seveda račun ni brezplačen, za ameriško različico boste odšteli 39,99 dolarjev, za evropsko pa 39 evrov + DDV. Z ameriškim računom lahko prodajate v ZDA, Kanadi in Mehiki, z evropskim pa v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji, na Nizozemskem, Švedskem, Poljskem, v Belgiji in celo v Turčiji.

Kako začeti prodajati na Amazonu iz Slovenije?

Za odpiranje računa boste potrebovali kar nekaj dokumentov, in sicer: kreditno kartico, bančni račun, telefonsko in davčno številko, izpisek registracije podjetja iz Ajpesa, potni list ali osebno izkaznico, izpisek iz bančnega računa ali račun za elektriko ali vodo. Vsi dokumenti, ki so v slovenščini, morajo biti sodno prevedeni v enega od Amazon jezikov s strani overjenega prevajalca. Najenostavneje je, da jih prevedete v angleščino. Preverjanje podatkov traja en do dva dneva. V kolikor potrebujete pomoč pri odpiranju računa, se lahko vedno obrnete na amazoniac.agency.

Po uspešno ustvarjenem računu se lahko začne prodaja preko Amazona. Za izdelke je treba najprej ustvariti listing, ki vključuje podatke o identifikatorju, UPC/EAN kodo, opisom izdelka, razpoložljivo količino, možnostmi dostave, ključne besede, iskalni izrazi ipd. Izdelki, ki so na voljo za prodajo na Amazonu, morajo biti skladni z vsemi zakoni in predpisi ter Amazonovimi pravili. Prodaja nezakonitih ali nevarnih je strogo prepovedana. Za prodajo nekaterih izdelkov (alkohol, kozmetika, hrana in pijača, medicinski izdelki, zlatnina ...), pa potrebujete dovoljenje s strani Amazona.




Več v Gospodarstvo