Gozdna pedagogika – vadbena ura v gozdu

V skupini Palčkov enote Grozdek, Kapela, vrtca Radenci - Radenski mehurčki, otrokom vzgojiteljici omogočata aktivno učno okolje.

Prlekija-on.net, četrtek, 27. april 2023 ob 07:46
Vadbena ura v gozdu

Vadbena ura v gozdu

V skupini Palčkov enote Grozdek, Kapela, vrtca Radenci - Radenski mehurčki, otrokom vzgojiteljici omogočava aktivno učno okolje.

Naša vizija vzgoje je, da v otroku prebudiva vse njegove potenciale, tako močne kot šibke. Otroci v predšolski dobi imajo v teh časih ogromno znanja. Vsrkavajo ga iz vseh strani. Po drugi strani pa razvoj gibanja in govora, ki sta tesno povezana, vedno bolj odstopa od razvojnih smernic. In na žalost ne pozitivno.

Ko z otroki stopamo v gozd, v aktivno učno okolje, jim omogočimo, da se začnejo zavedati svojega telesa, sebe, prijatelja, okolice. Postanejo čuječi, pozorni, sodelujoči, čutijo in razumejo vrednote, komunicirajo... Ko se sprostijo in igrajo, raziskujejo in opazujejo, prehajamo v celostni razvoj otroka. S strokovnim delom vključujemo vse dejavnosti kurikuluma, podprto s strokovno literaturo gozdne pedagogike, s poudarkom na spoštovanju gozda in izkustveni igri otroka. Predvsem pa Iščemo ravnovesje: med biti in živeti z naravo ter s sodobno digitalno tehnologijo, ki je enako pomembna v svetu, v katerega odraščajo naši otroci.

Od vseh dejavnosti imajo otroci naše skupine najraje vadbeno uro v gozdu. Ni nobenega gibalno miselnega izziva, kateri bi jim bil odveč. Vsaka jama, deblo, korenina, strmina, veje... so motivacija k temu, da preskočijo, se splazijo, plezajo, drug drugemu pomagajo ter skrbijo za lastno in drugo varnost. Hkrati se vso to gibanje izvaja na svežem zraku. Gozd kot motivacijo otroka ne postavlja v vlogo čustvene stiske ali bom to zmogel, ampak ga spontano preko igre pripelje do rešitve. Otrok se ne zaveda, da je gibalni izziv rešil, ampak enostavno uživa v tem. S takim gibanjem v otroku sprožimo impulze razvoja in učenja tako telesnega kot kognitivno, čustveno, socialnega, s poudarkom na predbralnih in predopismenjevalnih sposobnostih in govoru.

Ob vstopu v gozd pridobijo vrednoto, ki je pomembnejša od vseh drugih. Zavedajo se, da so gostje v gozdu, da si ga ne morejo lastiti, ampak ko vstopajo v njega, se učijo bivati v njem v sožitju z drugimi bitji. Učijo se odgovornosti.

Dejstvo je, da obiska otrok v gozdu in izvajanje gozdne pedagogike ni mogoče izvesti, če nimaš podpore staršev otrok, ki v svoje družine prenašajo enake vrednote.

Veseli smo, da pod okriljem mreže gozdnih vrtcev in šol gozdno pedagogiko aktivno dela in izvaja vedno več šol in vrtcev, ki z majhnimi koraki spreminjamo svet na bolje in ko se povežemo v mrežo, nas jih spreminja več.

Zapisali vzgojiteljici Sabina, Betka




Več v Najmlajši