Občina Razkrižje je planetu Zemlja prijazna občina

Piznanja so prejeli tudi v občini Vojnik in MO Murska Sobota

Prlekija-on.net, petek, 7. oktober 2011 ob 12:282
Župani nagrajenih občin, foto: www.planet-zemlja.org

Župani nagrajenih občin, foto: www.planet-zemlja.org

Društvo Planet Zemlja je razglasilo »Planetu Zemlja prijazne občine 2011«. Priznanja so iz rok ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana prejeli župani občin Razkrižje, Vojnik in mestne občine Murska Sobota.

Gre za natečaj, ki poteka že drugo leto zapored, letos pa so k sodelovanju povabili tudi Agencijo RS za okolje in Zavod za gozdove Slovenije. S tem so natečaju povečali razsežnost in dodali vrednost odgovorov.

Zmagovalnim občinam je skupno izvajanje naročil za javne objekte po načelu "zelenih naročil", prav tako pa vse tri občine s simpatijami gledajo tudi na širitev gradnje javnih objektov iz lesa.

Občina Razkrižje (kategorija do 3000 prebivalcev) se je poleg navedenega izkazala še z ekološkim osveščanjem svojih občanov preko lokalne televizije in spleta, posebno pozorost pa namenja tudi skrbi za čistejše vode.

Občina Vojnik (kategorija 3.000-10.000 prebivalcev), ki je laskavi naziv v svoji kategoriji prejela že lani, je poleg ostalih sprejetih ukrepov v letošnjem letu stopila korak naprej k prijaznješemu okolju z obnovitvijo občinske stavbe v energetsko varčno poslopje.

MO Murska Sobota (kategorija nad 10.000 prebivalcev) pa se lahko pohvali ne le z zasaditvijo in širjenjem zelenih površin, temveč tudi s spodbujanjem svojih občanov k peš hoji, kolesarjenju, uporabljanju javnega prevoza ter vsakoletno pripravo čistilne akcije »Naša občina - čista in urejena«.

Za razliko od lanskega odziva občin so se letos prvič odzvale tudi lokalne skupnosti primorske regije, nespremenjeno pa ostaja dejstvo, da se bolje in hitreje odzivajo manjše občine.

Občine, ki so tudi prišle v ožji izbor, so: kategorija do 3.000 prebivalcev občina Hodoš in Kostanjevica na Krki; od 3.000-10.000 prebivalcev občina Trzin in Kobarid; nad 10.000 prebivalcev občina Radovljica in Sevnica.


Več v Narava