Zeleni pomladni meseci v vrtcu Mala Nedelja

Ustvarjalna delavnica z zeliščarko, ga. Kato Laštro – ambasadorko zelene pismenosti.

Prlekija-on.net, petek, 19. maj 2023 ob 10:31
Zelena pismenost v vrtcu Mala Nedelja

Zelena pismenost v vrtcu Mala Nedelja

V vrtcu Mala Nedelja smo se odločili, da spomladanske mesece posvetimo naravi. V naravi smo se igrali, obiskovali bližnje gozdove, travnike, raziskovali gozdne in poljske poti. Nabirali smo različne cvetlice, spoznavali male in velike žuželke. Nabirali smo zelišča, jih sušili, kuhali zeliščne sokove in naredili regratov med. Posadili smo zeliščno gredo in zasadili veliko novih zelišč. Na kamenčke smo zapisali imena zelišč. Naredili smo si eko sušilnico za zelišča. Posadili smo buče, čebulo, fižol. Otroci lepo skrbijo za rastlinice in jih pridno zalivajo. K sodelovanju smo povabili tudi starše in dan družine obeležili tako, da je vsaka družine prinesla eno zeleno sadiko v vrtec. Pekli smo zeliščne kruhke, pripravljali zeliščne namaze in zelenjavno sadne napitke. Otrokom smo pripravili zeleni dan, vse jedi so tisti dan bile v zeleni barvi. Otroci so spoznavali in okušali nove okuse.

V vrtcu smo na majski deževen dan gostili zeliščarko Kato Laštro. Je pisateljica, napisala je več »zeliščnih« knjižic za otroke, med drugim tudi Čebeljo cvetno abecedo. Zaposlena je v knjižnici Velenje, kjer pripravlja delavnice za otroke in odrasle. Je zeliščarka, fotografinja, naravovarstvenica, ustvarjalka zeliščnih didaktičnih pripomočkov - herbarijev, predavateljica, mentorica na različnih likovnih področjih (risanje na svilo, steklo, keramiko). Predvsem pa je velika ljubiteljica in poznavalka narave.

Za otroke je pripravila zanimivi delavnici. Najprej glasbeno; popeljala nas je v svet zvokov gonga in zvočne posode. Skupaj smo posadili rastlinice, ki so jih otroci prinesli v vrtec. Pripravila je tudi delavnico, v kateri so otroci naredili svoje zeliščne medaljončke. Otroci so zelo uživali ves čas ustvarjanja in hkrati spoznavali bogastvo narave.

Hvaležni in ponosni smo, da nam je bil namenjen dan, poln bogatih doživetij, ki jih ves čas svojega dela skušamo predajati otrokom. Zavedamo se, da je bivati in živeti z naravo in v naravi neprecenljivo.

Otrokom v našem vrtcu želimo čim bolj približati delček znanja in modrosti naših babic in pomen zdravilnih rastlin, ki rastejo v naši okolici in so tako pomembne, da jih poznamo, ker nam lahko pomagajo pri našem zdravju.

Že sama lega našega vrtca nam ponuja čudovito učilnico v naravi, ki jo s pridom izkoriščamo. Naš vrtec obdajajo gozdovi in travniki, ki jih dnevno koristimo za pridobivanje najrazličnejših izkušenj. Prav tako smo veseli za našo zeleno igrišče, ki nam omogoča veliko različnih raziskovanj.

Zelena pismenost tako pri otrocih kot pri odraslih predstavlja sposobnost razumevanja vpliva človekovih odločitev in dejanj na okolje s širjenjem zavesti o trajnostnem razvoju in spodbujanjem kritičnega mišljenja.

Otroci ob vseh teh dejavnostih razvijajo ljubezen do zemlje. Raziskujejo, vonjajo, poskušajo, tipajo, se učijo in pridobivajo nove izkušnje in nova znanja.

Naš cilj in naloga je spremeniti otrokovo mišljenje in spreminjanje odnosa, obnašanja do narave.

Vzgojiteljice se trudimo, da smo otrokom dober zgled. Z veseljem svoje znanje, ki jih pridobivamo na različnih delavnicah, izobraževanjih, srečanjih prenesemo v naš vrtec in v skupino. Večkrat povabimo goste, da nam pripravijo različne delavnice, predavanja. Tako širimo svoje izkušnje mali in veliki. Med vrtci izmenjujemo primere dobre prakse in tako še bolj bogatimo svoje znanje.

Otroci so naša prihodnost, zato jim želimo čim bolj prikazati pomen, ki ga predstavlja okolje, v katerem živimo. Naravo imamo samo eno. Vsak od nas lahko naredi veliko, skupaj lahko naredimo čudeže.

Zapisala Bronja Dolamič, vzgojiteljica v vrtcu Mala Nedelja



Več v Najmlajši