Kulinarični pohod in jubilejno državno ocenjevanje prleških gibanic

Državno ocenjevanje prleških gibanic bo letos potekalo že deseto leto zapored in se bo odvilo dan pred kulinaričnim pohodom.

Prlekija-on.net, nedelja, 28. maj 2023 ob 14:25
Prleška gibanica

Prleška gibanica

V soboto, 10. 6. 2023, bo ob 9.00 skupinski start Kulinaričnega pohoda Prleška gibanica v Parku doživetij v Križevcih pri Ljutomeru. Na 11 kilometrov dolgi trasi bo kar sedem postojank, na katerih bodo lokalni ponudniki pohodnike navdušili z domačimi dobrotami in odličnimi vini. Po vrnitvi v Park doživetij bodo vsi pohodniki poskusili še prleško gibanico. Tam se bodo stojnice šibile od dobrot lokalnih ponudnikov, Leopold I. pa se bo naučil pripraviti prleško gibanico. In seveda bo tudi zapel. V Parku doživetij bo razstava ocenjenih prleških gibanic, obiskovalci jih bodo lahko tudi poskusili.

Državno ocenjevanje prleških gibanic bo letos potekalo že deseto leto zapored in se bo odvilo dan pred kulinaričnim pohodom v petek, 9. 6. 2023. Predsednik ocenjevanja ostaja Tomaž Vozelj, ugledni kulinarični strokovnjak in predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Seveda na ocenjevanje prleško gibanico lahko prinesejo vsi, tako ljubitelji prleške gibanice kot tržni ponudniki, pa tudi osnovne šole in srednje šole imajo svojo kategorijo na ocenjevanju. Na razglasitvi rezultatov in podelitvi priznanj se bo Društvo Kelih še posebej zahvalilo tistim, ki bodo na ocenjevanju sodelovali že osmič ali devetič.

Prleška gibanica

Objavljen je že razpis, na dan ocenjevanja bo na ogled razstava ocenjenih prleških gibanic.

RAZPIS ZA OCENJEVANJE PRLEŠKE GIBANICE 2021

  1. OCENJUJE SE SAMO PRLEŠKA GIBANICA, VSAK LAHKO PRIJAVI LE EN IZDELEK.
  2. PODELILE SE BODO NAGRADE NAJBOLJŠIM TREM PRLEŠKIM GIBANICAM V ŠTIRIH KATEGORIJAH: TRŽNI PONUDNIKI, LJUBITELJI PRLEŠKE GIBANICE, OSNOVNE ŠOLE, SREDNJE ŠOLE
  3. DOSTAVA PRLEŠKE GIBANICE ZA OCENJEVANJE : PETEK, 9. 6. 2023, MED 12.00 IN 14.00, ŽUPNIJSKI PROSTORI V KRIŽEVCIH PRI LJUTOMERU (v pekaču, brez posipanega sladkorja).
  4. RAZGLASITEV REZULTATOV BO NASLEDNJI DAN OB 15.30. V PARKU DOŽIVETIJ V KRIŽEVCIH PRI LJUTOMERU.
  5. PODELITEV CERTIFIKATOV RTADICIONALNA PRLEŠKA GIBANICA BO KONEC JUNIJA.

Prleška gibanica

Certifikate Tradicionalna prleška gibanica prejmejo tisti, ki na ocenjevanju prleških gibanic zadostijo strogim kriterijem kakovosti in dosežejo najmanj 85 % točk od vseh možnih.

Društvo Kelih sicer že od leta 2014 izvaja različne aktivnosti za večanje prepoznavnosti prleške gibanice. Državno ocenjevanje prleških gibanic in kulinarični pohod sta najbolj prepoznavna, številne promocijske akcije na drugih dogodkih in nešteto izobraževalnih delavnic priprave prleške gibanice po celi Sloveniji tradicionalno prleško sladico so najvidnejše aktivnosti za večanje prepoznavnosti prleške gibanice.

V soboto, 10. 6. 2023, bo v Križevcih pri Ljutomeru torej zelo okusno, zabavno, sončno in veselo. Dobrodošli!

Prleška gibanica



Več v Kultura in izobraževanje