Z vinobusom tudi letos spoznavali Prlekijo in njene lepote

Minulo soboto so ljutomerski vinogradniki spet več kot uspešno izpeljali dan spoznavanja prleških vin in dobrot, ki se ga je letos udeležilo čez 60 ljudi iz celotne države.

Prlekija-on.net, torek, 6. junij 2023 ob 11:10
Vinobus 2023

Vinobus 2023

Pri letošnjem Vinobusu, ki ga zdaj že tradicionalno organizirajo člani ljutomerskega Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina, je sodelovalo pet vinarjev (Vino Ozmec iz Slamnjaka, Vinogradništvo Kovačič iz Presike, Altum - Janez Smolkovič iz Globoke, Vinogradništvo družina Kos iz Pavlovskega Vrha in Turistična Kmetija Frank - Ozmec iz Slamnjaka, ena izmed postojank pa je bil tudi znameniti Jeruzalem), družbo pa so udeležencem tudi letos delale vinske kraljice: ljutomerska vinska kraljica Martina XXI Sandra Kaučič, vinska kraljica Društva vinogradnikov Mala Nedelja Nuša Novak in vinska kraljica metliške črnine Nina Pečarič.

Udeleženci letošnjega Vinobusa, kjer je bilo poleg domačinov opaziti številne posameznike iz celotne države, so tudi tokrat vina poskušali tam, kjer so doma: pri pridnih prleških vinogradnikih, ki so kljub težavam, ki jim jih povzroča bodisi vreme bodisi trsna rumenica polni entuziazma in dobre volje.

Vina, ki so jih ponudili gostom, so bila raznolika, pridelana pa so bodisi po konvencionalni ali ekološki oz. biodinamični metodi. Za izjemno pestrost ponudbe so vinogradniki tudi tokrat poskrbeli s celotno barvno paleto vin od vin iz rdečega grozdja prek rozéjev in oranžnih vin do belih vin. K izjemni kapljici so domačini kakopak ponudili lokalne dobrote od mesa iz tünke, narezkov polnih domišljije do šiponovih krekerjev in tradicionalne prleške gibanice, za katero je poskrbela mojstrica peke te sladice mag. Tjaša Kos, predsednica Kulturnega, turističnega in izobraževalnega društva Kelih. Odlični bograč so pripravili v turistični Kmetiji Frank - Ozmec, kjer je ljutomersko Društvo vinogradnikov in prijateljev vina podelilo letošnja mednarodna priznanja za najboljša vina.

»Obvezno me že danes vpišite na seznam gostov za Vinobus 2024, lepo prosim,« je ob koncu čudovitega dneva povedal gost iz Ljubljane, ki je, tako kot vsi ostali, o v Prlekiji preživetem dnevu govoril le v superlativih. Se vidimo prihodnje leto!

Foto: Nuša Špindler



Več v Družabno