V Ljutomeru odprli galerijo mednarodno uveljavljenega umetnika Miroslava Persolje

Persolja je ob tem napovedal, da bo »galerija v Ljutomeru brez dvoma hitro postala galerija svetovnega merila«.

Prlekija-on.net, torek, 20. junij 2023 ob 13:49
Odprtje umetniške galerije v Ljutomeru

Odprtje umetniške galerije v Ljutomeru

V Ljutomeru so slavnostno odprli vrata galerije mednarodno uveljavljenega umetnika Miroslava Persolje »Miro Persolja Art gallery«. Na prvi razstavi, ki bo trajala mesec dni, sodeluje čez trideset umetnikov iz Slovenije in tujine.

Galerija svetovno poznanega umetnika slovenskih korenin Miroslava Persolje, ki se je Prlekom prvič predstavil s samostojno razstavo v ljutomerskem Hotelu Jeruzalem februarja letos, se nahaja v središču mesta na Prešernovi ulici.

Ob slavnostnem odprtju je zbrane nagovorila Persoljeva prijateljica, umetnostna zgodovinarka in zgodovinarka, likovna kritičarka, esejistka in kustosinja ter nekdanja načelnica za kulturo in raziskovalno dejavnost mestne občine Ljubljana Nelida Nemec: »Taborsko mesto bo po zaslugi srčnih in ustvarjalnih ljubiteljev likovne umetnosti, v prvi vrsti kiparja, slikarja in restavratorja, rojenega na Goriškem in uveljavljenega ter znanega v tujini, gospoda Mira Persolje, lahko postalo zanimivo središče, kamor bodo z velikimi pričakovanji prihajali tako ljubitelji umetnosti kot uveljavljeni umetniki in tudi tisti na začetku svoje ustvarjalne poti. Iskreno vam čestitam ob res veliki pridobitvi, dragi Ljutomer«.

Ustvarjalcem je ob odprtju galerije čestital tudi podžupan Občine Ljutomer Boris Filipič, ki je opozoril na veliki pomen, ki ga odločitev dvojice Persolja - Gregor Kraner, lastnik galerijskih prostorov, predstavlja za lokalno skupnost.

Poslanec Državnega zbora RS Jani Prednik, ki se zaradi nepredvidljive situacije ni mogel udeležiti otvoritve, je ob tem sporočil: »Z odprtjem galerije spoštovanega umetnika ni z novo ambasado umetnosti obogatena zgolj lokalna skupnost, temveč zagotovo tudi nacionalna. Vaša gesta, gospod Persolja, da ste se vrnili nazaj k prleškim koreninam, pa priča o brezmejnosti kulture in o brezmejnosti njene vrednosti. Iskreno in od srca vam čestitam tudi zato, da ste vzgled številnim mladim umetnicam in umetnikom«.

Pobudnik in idejni oče gelerije Persolja, prejemnik številnih mednarodnih nagrad, med katerimi izstopata nagrada beneškega in firenškega bienala, njegova dela pa se nahajajo številnih muzejih in galerijah širom sveta, se je ob robu slovesnosti zahvalil številnim obiskovalcem in eminentnim gostom ter napovedal, da bo »galerija v Ljutomeru brez dvoma hitro postala galerija svetovnega merila«.




Več v Kultura in izobraževanje