Slovenijo ponovno zajelo neurje, imeli smo celo tornado

Tudi naše kraje je popoldan zajel predvsem dež, hujšega neurja ni bilo. Povsem drugače pa je bilo v Ilirski Bistrici, od koder poročajo celo o tornadu.

Prlekija-on.net, torek, 1. avgust 2023 ob 21:40

Okolica Ilirske Bistrice danes malo čez 20.00. Poroča: Martin Novak

Objavil/a Neurje.si dne Torek, 01. avgust 2023

Tornado v Sloveniji

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za torek izdala oranžno opozorilo za celotno Slovenijo. Tudi naše kraje je popoldan zajel predvsem dež, hujšega neurja ni bilo. Povsem drugače pa je bilo v Ilirski Bistrici, od koder poročajo celo o tornadu. "Nad Ilirsko Bistrico se je razvil tornado, ki še ni oklasificiran, verjetno pa je šlo za F0/F1 s hitrosti nad 100 km/h. Več bo znanega po oceni škode. Žal se je razvil v okolici poseljenega območja, zato še ni znano, o kaki škodi je govora," poročajo na Neurje.si.

"Vidi se razmeroma širok vrtinec znotraj katerega so prisotni tudi zelo močni, a majhni vrtinci, ki imajo premer le nekaj metrov. Na srečo je pojav trajal le nekaj minut. Številne intervencije v zadnji uri na območju Ilirske Bistrice nakazujejo na kar nekaj škode," pa poroča Arso.

Arso navaja, da se bodo zvečer krajevne plohe in nevihte razširile nad vso Slovenijo. Možne bodo tudi močnejše nevihte, zapihal bo okrepljen severnik. V drugi polovici noči na sredo se bo ozračje postopno umirilo. Na Primorskem bo zapihala povečini šibka burja.

V sredo zjutraj bo v notranjosti megleno. Čez dan bo povečini sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 °C.

Danes zvečer in v prvem delu noči bodo možna neurja z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno tudi točo.

Intervencija gasilcev

Tornado odkril ali poškodoval več streh


Tornado - Ilirska Bistrica

 

Objavil/a ARSO vreme dne Torek, 01. avgust 2023

Tornado v Ilirski Bistrici Situacijo še preverjamo! Poroča Anja Dolinšek.

Objavil/a Neurje.si dne Torek, 01. avgust 2023

Neverjetno. Nad Ilirsko Bistrico se je razvil tornado, ki še ni oklasificiran, verjetno pa je šlo za F0/F1 s hitrosti...

Objavil/a Neurje.si dne Torek, 01. avgust 2023



Več v Narava