Nadaljuje se razdeljevanje pomoči po celi Sloveniji

V teh dneh Slovenija kaže svoje veliko srce - vsi pomagamo vsem. Klicem na pomoč se odzivajo številna podjetja, bodisi s finančno ali materialno pomočjo, nacionalna združenja Rdečega križa vsakodnevno preverjajo, kakšna je situacija in kakšne naše potrebe, ter s pomočjo prostovoljcev pomagajo ljudem po celi Sloveniji.

Prlekija-on.net, četrtek, 10. avgust 2023 ob 08:47
Pomoč Rdeči križ

Pomoč Rdeči križ

V teh dneh Slovenija kaže svoje veliko srce - vsi pomagamo vsem. Klicem na pomoč se odzivajo številna podjetja, bodisi s finančno ali materialno pomočjo, nacionalna združenja Rdečega križa vsakodnevno preverjajo, kakšna je situacija in kakšne naše potrebe, ter s pomočjo prostovoljcev pomagajo ljudem po celi Sloveniji.

Kamioni s humanitarno pomočjo Rdečega križa Madžarske, Rdečega križa Poljske in Rdečega križa Hrvaške ter podjetja Tuš so v torek na RKS - OZ Dravograd odpeljali higienske pripomočke in pripravljeno hrano ter mleko in konzervirano hrano, na RKS - OZ Slovenj Gradec vodo, higienske pripomočke ter prehranske pakete RKS, večjo količino vode pa so odpeljali tudi na RKS - OZ Žalec, njihovi prostovoljci pa potem naprej prizadetim v Petrovčah, Vrbju in na druga področja Spodnje Savinjske doline. V sredo so na RKS - OZ Celje prepeljali 7 palet vode in v RKS - OZ Mozirje 3 palete vode ter 1 paleto pripravljene hrane, ves čas pa je tam prisotnih nekaj deset prostovoljcev in prostovoljk pridnih rok. Predstavniki RKS - OZ Škofja Loka, ekipe prve pomoči so jim poslali nekaj fotografij, kako že četrti dan kar peš pomagajo in dostopajo do odrezanih predelov ter jim dostavljajo vodo, hrano in zdravila, sicer pa so tja dostavili 1 paleto konzerv, 1 paleto higienskih pripomočkov ter paleto pralnega praška. Na RKS - OZ Kamnik je bilo dostavljenih 112 prehranskih paketov RKS, 1 paleta pralnega praška, paleta konzervirane hrane, paleta higienskih pripomočkov in 4 palete vode.

Pomoč s Poljske

Prispela še dva kamiona humanitarne pomoči Rdečega križa Poljske, pomoč že odpravljena naprej


Iz RKS - OZ Slovenske Konjice so nas obvestili, da so v začetku tega tedna zbirali pomoč za Zgornjesavinjsko dolino, kjer še vedno odpravljajo hude posledice vodne ujme, z zbranimi lopatami, čistili, metlami, samokolnicami pa je 10 prostovoljcev odšlo pomagat na teren.

RKS - OZ Hrastnik in RKS - OZ Laško so zbrali delovne potrebščine in pripomočke in predvsem po Hrastniku in Laškem na različnih deloviščih pomagajo odstranjevati posledice vodne ujme, sicer pa v prostorih hrastniškega območnega združenja še naprej zbirajo ustekleničeno vodo, hrano s podaljšanim rokom, adaptirano mleko za otroke, plenice, odeje in brisače, čistila ter gumijaste rokavice.

V sredo so aktivirali tudi ekipe bolničarjev, ki se bodo v prihodnjih dneh pridružile prostovoljnim gasilskim društvom pri odpravljanju posledic neurij po ogroženih področjih ter na terenu tako enotam kot lokalnemu prebivalstvu nudili prvo pomoč in tudi psihosocialno podporo.

Ob tej priložnosti na RKS želijo tudi opozoriti, da žal prihaja do različnih zlorab in naj ob tej priložnosti še enkrat opozorimo, da pri Rdečem križu Slovenije in območnih združenjih finančna sredstva zbirajo zgolj preko bančnih nakazil ali SMS donacij. V primeru bančnih nakazil je treba v kodo namena NUJNO navesti oznako CHAR, obvezna pa je tudi navedba sklica 00 96875. Materialne pomoči - razen omenjenih in navedenih izjem; pri Rdečem križu Slovenije še vedno ne zbirajo, v kolikor bo v prihodnjih dneh prišlo do spremembe, vas bomo o tem obvestili.

In še to - če ste morda v dilemi, katerim humanitarnim organizacijam donirati, si seznam z vsemi potrebnimi podatki lahko preberete na spletni strani.

Tudi vi lahko še vedno pomagate - sredstva za pomoč pri sanaciji za prizadeto prebivalstvo lahko še naprej nakazujete na TRR: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR, lahko pa pošljete SMS UJMA5 ali UJMA10 na 1919, s čimer boste darovali 5. oz. 10 evrov. Najlepša hvala.




Več v Gospodarstvo