Danes vrhunec Perzeidov, pogoji za opazovanje bodo idealni

Letošnji roj meteorjev Perzeidov bo na vrhuncu ta teden iz sobote na nedeljo, ko lahko vidimo tudi več kot 60 meteorjev na uro.

Prlekija-on.net, sobota, 12. avgust 2023 ob 08:01
Perzeidi

Perzeidi

Med 17. julijem in 24. avgustom lahko vsako leto na večernem (ali jutranjem) nebu opazujemo roj meteorjev Perzeidov. Vrhunec roja je sicer zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči, a največ utrinkov je na nebu vidnih iz 12. na 13. avgust, v glavnem na severni polobli. Ko roj doseže svoj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro.

Letos je torej vrhunec iz sobote na nedeljo. Tudi pogoji bodo idealni saj večernega neba ne bo osvetljevala Luna, obeta se nam tudi jasno vreme.

Starševsko telo (izvorni komet) je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodno dobo okoli 133 let. Večina prašnih delcev v oblaku, ki daje meteorski roj, je starih okoli tisoč let. Obstaja pa tudi mlajši pramen prahu, ki je izparel iz kometa v letu 1865. Meteorji, ki izvirajo iz tega pramena, dajejo močnejši roj. Pri tem torej gre za delce kometa Swift-Tuttle, ki jih je ta odvrgel ob svojem obhodu, ki se zgodi na približno vsakih 133 let.

Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu, število meteorjev pa narašča vse do jutra.

Perzeidi
Radiant (točka iz katere prihajajo Perzeidi) v ozvezdju Perzeja, vir: astronomska-revija-spika.si


Več v Narava