Gasilci PGD Sv. Jurij ob Ščavnici bogatejši za novo vozilo GVM-1 za prevoz moštva

Župan Andrej Vrzel: To gasilsko vozilo ni le stroj, je simbol enotnosti naše lokalne skupnosti in skupne odločenosti, da damo prednost varnosti.

Branko Košti, torek, 15. avgust 2023 ob 08:02
Prevzem gasilskega vozila PGD Sv. Jurij ob Ščavnici

Prevzem gasilskega vozila PGD Sv. Jurij ob Ščavnici

Gasilci PGD Sv. Jurij ob Ščavnici so se s tovariši in tovarišicami preostalih osmih prostovoljnih gasilskih društev GZ Sv. Jurij, v soboto, 13. avgusta, po štirinajstih letih znova zbrali z namenom prevzema novega gasilskega vozila. Junija leta 2009 je to, s tradicijo 137-tih let najstarejše gasilsko društvo v občini, prevzelo gasilsko avtocisterno TAM, v soboto pa so se razveselili novega gasilskega vozila za prevoz moštva GVM-1.

Prireditev se je pričela s povorko gasilcev in gasilk, ki pa je bila zaradi odsotnosti številnih, ki so se odpravili pomagat na prizadeta območja, nekolika krajša kot običajno. Na prireditveni prostor so prišli ob zvokih jürjovške Godbe na pihala. Po odigrani državni himni in predvajanju posnetka uradne slovenske gasilske himne, sta zbrane nagovorila predsednik PGD Sv. Jurij ob Ščavnici Jože Krajnc in namestnica predsednika Gasilske zveze Sv. Jurij Veronika Ajlec.

Po nastopu mladega baritonista Aneja Rožmana, učenca GŠ Gornja Radgona, je za govornico stopil župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel in svoj nagovor začel z besedami: »To novo gasilsko vozilo predstavlja še en mejnik v prizadevanjih za izboljšanje gasilskih zmogljivosti ter zagotavljanje večje zaščite za naše občane. Operativne gasilce PGD Sv. Jurij ob Ščavnici smo opremili s tehniko, ki jim bo olajšala soočenje z izzivi, ki so pred njimi. To gasilsko vozilo ni le stroj, je simbol enotnosti naše lokalne skupnosti in skupne odločenosti, da damo prednost varnosti. Je tudi dokaz zaupanja, ki ga izkazujemo našim gasilcem. Vendar ne pozabimo, da je gasilsko vozilo sposobno toliko, kolikor zmogljive so roke, ki ga upravljajo. Spretnost in strokovnost operativnih gasilcev PGD Sv. Jurij ob Ščavnici sta tista pojma, ki zagotavljata pravilno in učinkovito uporabo novega vozila. Prepričan sem, da novo gasilsko vozilo ne bo le bleščeč dodatek voznemu parku PGD Sv. Jurij ob Ščavnici, temveč garancija za boljšo varnost vseh občanov naše občine.« Zasluge za dobro delovanje društva v zadnjem obdobju je župan pripisal dobremu vodenju, za kar sta zaslužna predsednik Jože Krajnc in poveljnik Milan Mikl, ki sta v svojih funkcijah nastopila že peti mandat, njuno delovanje pa bo pustilo neizbrisen pečat v 137-letnem delovanju društva.

Zbrane je nagovoril tudi podpredsednik Gasilske zveze Slovenije in predstavnik pomurske gasilske regije Milan Antolin, kateri se je v nagovoru osredotočil predvsem na statistične podatke o aktivnostih pomurskih gasilcev v času letošnjih številnih vremenskih ujm.

Ključ novega gasilskega vozila je župan Andrej Vrzel predal poveljniku PGD Milanu Miklu, ki se mu je zahvalil in ključe predal šoferju Gregorju Klemenčiču, sledil je blagoslov vozila, katerega je opravil župnik Boštjan Ošlaj.

Jürjovški gasilci se zavedajo, da slavnostne predaje vozila brez številnih botrov ne bi bilo. Za plemenito dejanje so jim Zahvalne listine podelili župan Andrej Vrzel, predsednik Jože Krajnc in poveljnik Milan Mikl, župan je podelil tudi priznanja Občine Sv. Jurij Prostovoljnemu gasilskemu društvu Sv. Jurij, Jožetu Krajncu in Milanu Miklu.

Poveljnik Milan Mikl je prejel tudi Plamenico GZ Slovenije I. stopnje, izročila sta mu jo podpredsednik GZ Slovenije Milan Antolin in podpredsednica GZ Sv. Jurij Veronika Ajlec.




Več v Gospodarstvo