Ponovno je ta čas, ko lahko v zraku opazujemo nekaj zanimivega

Ponovno so se pojavili številni roji letečih mravelj, ki so se po zraku vili v vrtincih, kot nekakšni tornadi in v vetru plapolali kot valovi.

Prlekija-on.net, petek, 1. september 2023 ob 11:54
Roj letečih mravelj v zraku

Roj letečih mravelj v zraku

Na topel pozno poletni ali zgodnji jesenski dan, lahko vsako leto opazujemo ples letečih mravelj po zraku. Tako smo tudi letos priča temu pojavu rojev letečih mravelj, ki so po zraku vijejo v vrtincih, kot kakšni tornadi. V tem obdobju je to normalen pojav in ga lahko opazujemo vsako leto, včasih v večjem, včasih v manjšem obsegu. Letos so se večji roji pojavili v petek, 1. septembra, ko smo jih lahko opazovali. Glede na vreme, bodo roji verjetno še prisotni tudi v naslednjih dneh.

Pri tem gre za spolne osebke mravelj s krilci, ki v času parjenja zapustijo mravljišče. Enkrat letno se iz ličink razvijejo samčki in matice s krilci, ki nekaj časa živijo v mravljišču. Nato na isti dan, vse mravlje s krilci ene vrste iz različnih kolonij zapustijo mravljišče, po parjenju samčki takoj poginejo, mladim maticam pa krila odpadejo in praviloma ustanovijo novo kolonijo. Smrtnost je velika tudi pri maticah, saj roji mravelj pogosto končajo kot hrana za ptice.

Pojav ob tem lahko vidimo povsod po mestih, vaseh, ob cestah, nad drevesi, hišami... ko se roji včasih vijejo v zrak več metrov in imajo svoj "svatbeni" ples, nato pa svojo življenjsko pot končajo, tako da so ponekod tla in različne površine, kot okenske police, prekrita s temi žuželkami.

V videu in na fotografijah lahko vidite nekaj tega dogajanja v Ljutomeru.




Več v Narava