23. Slavičev večer: OŠ Križevci – iz preteklosti v prihodnost

Večer je bil posvečen 60-letnici nove osnovnošolske stavbe, ki je prvič odprla svoja šolska vrata 1.9.1963

Prlekija-on.net, petek, 8. september 2023 ob 07:38
23. Slavičev večer

23. Slavičev večer

Prvo sredo v septembru je v okviru občinskega praznika v Križevcih pri Ljutomeru potekal tradicionalni Slavičev večer, ki je bil tokrat posvečen 60-letnici nove osnovnošolske stavbe, ki je prvič odprla svoja šolska vrata 1.9.1963, natančno dvajset let kasneje pa je bil odprt še prizidek z dodatnimi učilnicami, kabineti, večnamenskim prostorom in telovadnico.

V okviru prireditve v spomin na rojaka dr. Matijo Slaviča, duhovnika, prevajalca svetega pisma in pomembnega udeleženca Pariške mirovne konference leta 1919, vsako leto predstavijo posameznike ali organizacije, ki so se v zadnjem letu izkazale s posebnimi dosežki ali ki stalno prispevajo k dobrobiti v svojem okolju, in osnovna šola s svojo prepoznavnostjo in dosežki učencev in učiteljev je to gotovo.

Uvodoma je zbrane goste, bivše in sedanje učitelje ter vse obiskovalce nagovorila predsednica Kulturnega društva Silva Duh, ki je izpostavila pomen kvalitetnega šolstva v naših krajih, pomen vzgoje in učenja socialnih veščin za razvoj otrok v zdrave, izoblikovane in odgovorne osebnosti.

Učenka Mojca Črček, ki je povezovala program, je v začetku povabila k besedi župana občine, Branka Slavinca, ki je v nagovoru poudaril pomen šole za občino, njene dosežke, prizadevanja učiteljev za učencem prijazno šolo in za oblikovanje njihovih osebnosti. Razvoj in nivo, ki smo ga dosegli v zadnjih desetletjih, nas lahko navdaja s ponosom in zato smo hvaležni vsem, ki so in še poučujejo na osnovni šoli, vsem ostalim zaposlenim in seveda sedanji ravnateljici in bivšim ravnateljem. Ravnateljici Vasiliji Stolnik je podelil zahvalo Občine Križevci in tudi ona je spregovorila o delu in trudu svojih sodelavcev ter se zahvalila občini za sodelovanje.

Program so v celoti pripravile učiteljice in učitelji osnovne šole. V njem so nastopili mladinski pevski zbor LA-TI-DO pod vodstvom  Renate Mikl, godalni trio bivših učenk osnovne šole: Lara Vajs, Lucija Divjak in Vita Borovič ter učenca 9. razreda z recitacijo. Otroci 4. razreda so z igro in plesom predstavili, kako so pred 60 leti živeli otroci pred vstopom v šolo, se družili in igrali in kako so prosili naravo, naj vzklije žito in dozori, da ga lahko v mlinu zmeljejo in da lahko mama iz moke zmesi in speče kruh. Seveda so učenci za prvi šolski dan dobili še čevlje in šolske torbe.

Učitelj Matej Hanžekovič je posnel 5-minutne intervjuje z bivšima ravnateljema, Marjanom Topolnikom, ki je bil ravnatelj kar 22 let ter Lidijo Koroša, ki je bila ravnateljica 7 let ter sedanjo ravnateljico, ki vodi šolo že 8 let, ki so si jih ogledali na platnu. Vsak je spregovoril o stvareh, ki so najbolj zaznamovale njihovo obdobje in o razvoju programov in napredkih, ki so jih dosegli v tistem času.

Ob koncu je Silva Duh še enkrat poudarila pomen tkanja prijateljstev v času osnovnega šolanja in o vplivu in vzorih, ki jih imajo učitelji na otroke še v zrelih letih. Vsem bivšim in sedanjim učiteljicam in učiteljem se je zahvalila za znanje, ki so ga posredovali, za ljubezen, ki so jo dali otrokom in za potrpežljivost, ki je potrebna ob njihovem delu. Zavedajo se, da je njihovo delo naporno, pa vendar lepo in jih gotovo napolnjuje z zadovoljstvom. Ker zahvala vsakemu osebno ni možna, se je s šopkom zahvalila ravnateljici za vse njihovo delo.

Ravnateljica je vse zbrane povabila, da si v nadaljevanju ogledajo sodobno opremljene, 60 let stare prostore osnovne šole in se podružijo. Takrat je za besedo prosil še g. Topolnik, ki je obiskovalcem položil na srce, naj se zavedajo, v kakšnem času živimo in kaj se vse dogaja okrog nas in da se prva vzgoja še pred vrtcem in šolo začne doma v družini in kako pomembna je le-ta.

Obiskovalci, nekateri prvič, so si ogledali prostore in potem poklepetali ob dobrotah, ki so jih pripravile in spekle šolske kuharice.




Več v Kultura in izobraževanje