V Ljutomeru odprli Center za krepitev zdravja

Z izvajanjem sodobnih delavnic in neposrednim delom v lokalni skupnosti, ki temelji na načelu skupnostnega pristopa, so CKZ bolj učinkoviti ter lahko dosežejo večje uspehe pri krepitvi in ohranjanju zdravja.

Prlekija-on.net, nedelja, 24. september 2023 ob 14:18
Odprtje Centra za krepitev zdravja v Ljutomeru

Odprtje Centra za krepitev zdravja v Ljutomeru

Zdravstveni dom Ljutomer je v petek, 22. septembra, v prostorih nad pošto v Ljutomeru odprl Center za krepitev zdravja (CKZ) ter svojemu namenu uradno predal prostore. CKZ zaposluje zdravstvene delavce na področju preventive in je pomemba pridobitev za občane, saj pomeni pot do zdravih življenjskih navad. Z izvajanjem sodobnih delavnic in neposrednim delom v lokalni skupnosti, ki temelji na načelu skupnostnega pristopa, so CKZ bolj učinkoviti ter lahko dosežejo večje uspehe pri krepitvi in ohranjanju zdravja.

CKZ izvajajo naslednje programe in aktivnosti: program Priprava na porod in starševstvo, program Vzgoja za zdravje za otroke in mladostnike v vrtcih in šolah, aktivnosti za krepitev zdravja in preventivno obravnavo otrok, mladostnikov in njihovih staršev, promocijo zdravja za mlade v lokalnih skupnostih (npr. PUMO), zobozdravstveno vzgojo za otroke in mladostnike, Program za krepitev zdravja za odrasle ter aktivnosti za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih.

Odraslim od 19. leta starosti dalje je na voljo Program za krepitev zdravja. Gre za skupinske delavnice in individualna svetovanja za krepitev zdravja na področjih zdrave prehrane, telesne dejavnosti za krepitev zdravja, zdravega hujšanja, krepitve duševnega zdravja, življenja s sladkorno boleznijo in opuščanja kajenja. V delavnicah boste pridobili strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad, ki bodo vodile do boljšega počutja in zdravja.

Center za krepitev zdravja

V Ljutomeru je začel delovati integrirani Center za krepitev zdravja


Zaposleni v CKZ v lokalnih skupnostih izvajajo različne aktivnosti za krepitev zdravja: organizacijo in izvedbo delavnic, predavanj, različnih predstavitev s področja krepitve zdravja (obeležitev dnevov zdravja, izvedba kratkih preventivnih obravnav, meritev, svetovanj ipd.); predstavitve za spodbujanje ciljnih populacij k vključevanju v preventivne programe in državne presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka (Dora, Zora, Svit); tako imenovana Odprta vrata za zdravje na lokacijah različnih partnerjev v lokalni skupnosti (informiranje in spodbujanje ranljivih oseb k vključitvi v preventivne programe in skrbi za svoje zdravje) ter motivacijske delavnice za ranljive osebe.

Ob odprtju so zbrane nagovorili direktor ZD Ljutomer Boštjan Pihlar, predstojnik OE NIJZ Murska Sobota Martin Ranfl in podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler. Odprtja so se udeležili tudi ostali župani Občin ustanoviteljic ZD Ljutomer, Branko Slavinec iz Občine Križevci, Drago Legen iz Občine Veržej in Stanko Ivanušič iz Občine Razkrižje. Za krajši kulturni program je poskrbela zaposlena v ZD Ljutomer Rahela Žižek Mraz.

Po odprtju CKZ je potekal še dan odprtih vrat Zdravstvenega doma Ljutomer. Obiskovalci so imeli možnost opraviti meritve krvnega tlaka, gleženjskega indeksa, analize telesne sestave, zmogljivosti prijema, moč venske črpalke, meritve krvnega sladkorja, holesterola in trigliceridov itd.

Dan odprtih vrat ZD Ljutomer

Zdravstveni dom Ljutomer pripravil dan odprtih vrat





Več v Gospodarstvo