Na Miholovem sejmu razglasili naj prleško tünko 2023

Najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju Prleške tünke in s tem naziv Naj tünke 2023 je s svojim izdelkom dosegel Evgen Velikonja iz Veržeja z maksimalno oceno 20,00 točk.

Prlekija-on.net, nedelja, 24. september 2023 ob 16:23
Zmagovalci certificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke

Zmagovalci certificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke

V nedeljo, 24. septembra, so v Veržeju na 10. Miholovem sejmu, sejmu rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov, razglasili tudi zmagovalca Prleške tünke, mesa iz zaseke 2023. Prleška tünka je eden najprepoznavnejših kulinaričnih izdelkov Prlekije. Proizvod se ponaša z evropsko zaščito geografske označbe, kar pomeni, da se lahko prleška tünka izdeluje le na točno določenem geografskem obmiočju in da lahko poimenovanje izdelka kot prleška tünka uporabljajo le certificirani proizvajalci. Nosilec zaščite je Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot.

Z namenom promocije prleške tünke in povečanja števila certificiranih proizvajalcev je društvo v sodelovanju z organizatorji Miholovega sejma pripravilo že peto ocenjevaje prleške tünke in mesa iz zaseke. Ocenjevanje je potekalo minulo sredo v prostorih zavoda Marianum. Ocenjevalna komisija je izdelke ocenjevala po pravilniku o ocenjevanju mesnih izdelkov za prleško tünko. To pomeni, da so bili tudi vzorci necertificiranih proizvajalcev ocenjeni po enakih kriterijih, kot certificirani izdelki. Enak pravilnik ocenjevanja se za prleško tünko uporablja tudi na ocenjevanjih, kot so Dobrote slovenskih kmetij in na sejmu AGRA.

Tudi v letošnjem letu je bilo ocenjevanje izvedeno v dveh kategorijah in sicer v kategoriji tržnih proizvajalcev in v kategoriji netržnih, ljubiteljskih izdelovalcev prleške tünke. Podelili so bronasta, srebrna in zlata priznanja po vsaki kategoriji, na koncu pa so posebej izpostavili tri najboljše ocenjene izdelke ne glede na kategorijo in izdelku z najvišjo oceno podelili laskavi naslov Naj tünka 2023.

Miholov sejem 2023

Pestro dogajanje ob prazniku sv. Mihaela v Veržeju


Vsi letošnji vzorci so bili zelo dobri

V letošnjem letu je komisija v sestavi - predsednica Irena Kos iz KGZ Celje, članici Slavica Strelec iz KGZ Ptuj in Ivanka Donko, ocenila sedem vzorcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke. Ocenjevanje se je vršilo na podlagi pravilnika o ocenjevanju Prleške tünke.

Pri pregledu vseh ocenjevalnih zapisnikov je komisija izdala pozitivno mnenje, torej noben izdelek ni bil izven kategorije za pridobitev ocene. Vsi letošnji vzorci so bili zelo dobri. Odstopanja so bila minimalna, z manjšimi napakami, ki pa jih v tehnološkem postopku lahko odpravimo - suh, drobljiv izdelek, rahlo presoljen, prisotnost rahle žarkosti, izstopajoči vonj po dimu, neizkrvavljenost. To so bile ugotovitve pri mesu, vse zaseke pa so bile zelo dobre.

Tovrstna ocenjevanja pa so namenjena prav temu, da odkrivajo majhne napake in jih skušajo odpravljati. Za pripravo kvalitetnega mesa v zaseki oz. prleške tünke pa je potrebno kar nekaj znanja in upoštevanje vseh korakov v tehnološkem postopku - od vzreje prašiča, zakola, ohlajenosti mesa, upoštevanje temperatur, obdelave slanine, vsoljevanje, dimljenje ter priprave tünke in zorjenje mesa v zaseki. Komisija je vsem, ki so oddali vzorec, čestitala, saj je v vseh primerih šlo za vrhunski kulinarični izdelek. Priznanja sta podelila predsednik društva Slavko Petovar in župan Občine Veržej Drago Legen.

V kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke so bili ocenjeni štirje vzorci. Bronasto priznanje (17,00 - 17,99 točk) je prejel Jože Rautar iz Veržeja, srebrno priznanje (18,00 - 18,99 točk) je prejel Zvonko Poštrak iz Veržeja, zlato priznanje (19,00 - 20,00) pa Kodila d.o.o. iz Markišavcev in Evgen Velikonja iz Veržeja.

Med certificiranimi proizvajalci prleške tünke so ocenili tri izdelke. Bronastega priznanja letos ni bilo, srebrni priznanji sta prejela Kmetija Marjana Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru in Kmetija Daniela Vargazona s Cvena, zlato priznanje pa je letos prejela Panvita MIR d.d. Gornja Radgona.

Pri absolutnih ocenah se je komisija odločila, da je tretjo najvišjo oceno dosegel izdelek proizvajalca Panvita MIR d.d. Gornja Radgona z oceno 19,00 točk. Drugo mesto je dosegel izdelek proizvajalca Kodila d.o.o. iz Markišavcev z oceno 19,50 točk, najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju Prleške tünke in s tem naziv Naj tünke 2023 pa je s svojim izdelkom dosegel Evgen Velikonja iz Veržeja z maksimalno oceno 20,00 točk.




Več v Gospodarstvo