Skupina Panvita začela z žetvijo koruze

Letino ocenjujejo kot solidno, skupno naj bi pridelali okoli 13 tisoč ton pridelka.

Prlekija-on.net, torek, 26. september 2023 ob 13:50
Koruza

Koruza

V Skupini Panvita, največji verigi podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, so v mesecu septembru pričeli z žetvijo koruze. Letino ocenjujejo kot solidno, skupno naj bi pridelali okoli 13 tisoč ton pridelka.

Skupina Panvita je največji pridelovalec koruze pri nas. Skupno pridelujejo koruzo na nekaj več kot 1 200 hektarjih, namenijo pa jo tako predelavi v živalsko krmo, kot slovenskim mlinom za nadaljnjo predelavo. Ob tem so tudi eden največjih odkupovalcev koruze - od lokalnih kmetov je namreč odkupijo okoli 15 tisoč ton pridelka letno.

»Pogoji pridelave koruze so bili v letošnjem letu zelo pestri. Od obilice dežja, viharja, do suše, poplav in tudi večkratne toče na različnih lokacijah,« izpostavlja Branko Virag, direktor družbe Panvita Kmetijstvo. Ocene kažejo, da bo pridelek koruze od 8 do 15 ton po haktarju, še dodaja.

Branko Virag
Branko Virag

Kot vodilni slovenski proizvajalec varne in kakovostne hrane se pri Panviti zavzemajo za zviševanje stopnje samooskrbe na vseh ravneh delovanja, prav zato tudi zagotavljajo, da bo vsa koruza - pridelana na njihovih njivah kot odkupljena - ostala v Sloveniji.

»Žetev koruze bo potekala vse do konca meseca oktobra. Ob tem pozivam vse pridelovalce koruze, da naj čimprej pričnejo z žetvijo saj se že opažajo prvi znaki razvoja različnih bolezni zaradi preobilnih padavin,« poudarja Virag.

Panvita še naprej ostaja zavezana k zagotavljanju samooskrbe in ohranja svoj vodilni položaj v živilsko-predelovalni industriji v Sloveniji. S tem slovenskim potrošnikom omogoča nakup in uživanje kakovostno pridelanih, svežih izdelkov, s čim krajšo potjo iz polic do domačih krožnikov.




Več v Gospodarstvo