Teden otroka in likovna kolonija »Zakaji in zatoji radovednosti«

V vrtcu Gornja Radgona so se odločili, da v sklopu tedna otroka organizirajo likovno kolonijo.

Prlekija-on.net, sreda, 4. oktober 2023 ob 15:26
Teden otroka in likovna kolonija

Teden otroka in likovna kolonija

Letošnji teden otroka pod naslovom ''Zakaji in zatoji radovednosti'', poteka od 2. 10. 2023 - 8. 10. 2023. V tem času se z otroki pogovarjamo o radovednosti, o tem, kaj jih zanima, zakaj jih to zanima in kaj želijo izvedeti. Zastavljamo si svoje zakaj-e in po različnih virih iščemo tudi zato-je (delamo eksperimente, obiščemo knjižnico, povabimo v skupino strokovne sodelavce, se povezujemo z lokalnim okoljem...).

V našem vrtcu smo se odločili, da v sklopu tedna otroka organiziramo likovno kolonijo, ki je v torek potekala pod istoimenskim naslovom, 'Zakaji in zatoji redovednosti'. K sodelovanju smo povabili lokalno Likovno društvo Gornja Radgona, Javni zavod knjižnica Gornja Radgona, sodelavko, ki izvaja jogo in pa posamezne ustvarjalce, katere bomo podrobneje predstavili v nadaljevanju.

Ker smo mnenja, da je skupno delovanje in mreženje različnih izobraževalnih zavodov ključ do boljšega in kakovostnejšega dela nas vseh, smo zraven naših predšolskih otrok, k sodelovanju in povezovanju povabili tudi otroke ter mentorje iz sosednjih vrtcev (Apače, Negova, Sv. Jurij ob Ščavnici in Radenci) in prvošolce iz OŠ Gornja Radgona. Dogajanje v parku so spremljali tudi stanovalci in zaposleni iz doma starejših občanov, saj si v našem vrtcu prizadevamo sobivanja in povezovanja tudi z njimi. Vzajemno sodelujemo ob vseh pomembnih praznikih, običajih in tovrstnih dogodkih, kateri vzbujajo in pišejo spomine v vseh, ki smo vpeti.

Likovno kolonijo smo izvedli v jesenko obarvanem radgonskem parku. Izkoristili smo mirne kotičke, pod drevesi - za branje in jogo ter navdihujoče kotičke - za ustvarjanje. Otroci so imeli za ustvarjalno izražanje na voljo pet likovnih delavnic, z raznoliko izbiro likovnih tehnik, ki so jih pripravile izvajalke:

Sara Cetl se na doktorskem študiju naprej izobražuje na področju likovno nadarjenih učencev in je otrokom pripravila delavnico modeliranja gline. Na likovni koloniji so z otroki poustvarjali delo britanskega kiparja, Antony Gormleya - Field.

Daniela Šedivy predmetna učiteljica likovnega pouka na OŠ Gornja Radgona. Z otroki je ustvarjala jesensko preprogo na precej inovativen in ustvarjalen način. Otroci so namreč na podlago lepili pisane čajne vrečke, katere pa so nosile tudi veliko širši pomen - ilustracije sadja/zelišč, vonj... Izvajalka je ustvarjalno delavnico dobro povezala z letnim časom in skozi proces otrokom postavljala veliko zakaj-ev.

Nina Jelenc je za otroke pripravila delavnico risanja portretov z voščenkami. Sama se namreč že več kot 14 let ukvarja z risanjem portretov ljudi, živali ter karikatur.

Karmen De Corti - Likovno društvo Gornja Radgona je otrokom predstavila likovno tehniko monotipija, ki je preprosta grafična tehnika ploskega tiska in pomeni en odtis.

Darja Vajngerl vzgojiteljica v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona in predvsem oseba, ki rada ustvarja z otroki ter preizkuša raznolike likovne tehnike in materiale. Pripravila je delavnico slikanja z vodenimi barvami, na način mešanja barv.

Likovno kolonijo smo zaključili s podelitvijo priznanj in manjših darilc otrokom in mentorjem ter podelitvijo zahval za sodelovanje vsem izvajalkam. Verjamemo, da smo vsi sodelujoči likovne kolonije odšli domov bogatejši za vsaj eno ustvarjalno izkušnjo več in upamo, da se bomo ponovno družili naslednje leto, saj želimo, da naša ponovno obujena likovna kolonija, živi naprej.

Nastali izdelki bodo v prihodnjih dneh razstavljeni v prostorih Doma starejših občanov Gornja Radgona in v Javnem zavodu knjižnica Gornja Radgona. Vabljeni, da si jih ogledate.

Zapisala:
Ksenja Karlo, dipl. vzg.




Več v Najmlajši