Radenska Adriatic podprla največjo evropsko prostovoljsko akcijo pogozdovanja

Med zvestimi podporniki akcije pogozdovanja je tudi Radenska Adriatic, ki bo letos že četrto leto zapored, posadila 10.000 dreves v Sloveniji in 10.000 na Hrvaškem.

Prlekija-on.net, torek, 17. oktober 2023 ob 09:13
Ekipa Radenske Adriatic

Ekipa Radenske Adriatic

Minuli konec tedna je na Mosorju, kraški planoti med Splitom in Omišem, potekala 37. Boranka: največja evropska prostovoljna akcija sajenja drevesnih sadik na območjih, ki so jih prizadeli požari. Akcija, ki jo od leta 2018 koordinira Zveza tabornikov Hrvaške, je letos potekala že četrti zaporedni vikend, v šestih letih pa skupno povezala več kot 10.500 prostovoljcev iz Hrvaške in tujine. Med zvestimi podporniki akcije pogozdovanja je tudi Radenska Adriatic, ki bo letos že četrto leto zapored, posadila 10.000 dreves v Sloveniji in 10.000 na Hrvaškem.

V 37. akciji Boranke se je na planoti Mosor zbralo 250 prostovoljcev - večinoma srednješolcev, študentov in tabornikov iz Splita in okolice. Med njimi je bila tudi 11-članska ekipa Radenske Adriatic, ki je glavni podpornik Boranke.

»Boranka je čudovit projekt, ki smo ga prepoznali pred štirimi leti in od takrat skupaj pogozdujemo pogorela območja Dalmacije. Lepo je videti, kako akcija povezuje mlade prostovoljce in vzgaja nove generacije varuhov gozdov. Več kot ponosni smo, da lahko na ta način vračamo naravi,« je povedal Marián Šefčovič, predsednik uprave Radenske Adriatic, kjer so že od nekdaj tesno povezani z naravo.

Skupno število posajenih dreves se je v šestih letih povzpelo nad 130.000

V akciji pogozdovanja, ki je kar prekipevala od mladostnega optimizma, so udeleženci pod strokovnim vodstvom hrvaških gozdarjev poskrbeli za obnovitev mešanega gozda, ki ga na območju sestavljajo hrast, ciprese, bor in druge drevesne vrste. Z novo zasajenimi sadikami in semeni se je skupno število posajenih dreves v šestih letih povzpelo nad 130.000. S tem je Boranka postala največja evropska prostovoljna akcija pogozdovanja pogorišč in sijajen primer, kako se lahko pri obnovi narave povežejo številni prostovoljci, organizacije in podjetja.

»Ekipa je bila izjemna, delo dobro organizirano in občutek, ko zasadiš prvo drevo na takem terenu in doprineseš svoj del k boljšemu jutri, nepozaben,« je dodala Natalija Kreft, ki se je kot del ekipe Radenska Adriatic udeležila sajenja dreves, ob tem pa poudarila pomen trajnostnih principov delovanja podjetja.

Ena izmed pomembnih aktivnosti Radenske Adriatc je prav skrb za gozdove, ki jih želijo ohraniti mogočne za bodoče generacije. K temu spodbujajo tudi splošno javnost s kampanjo za nakup Radenske v stekleni embalaži ter ozaveščanjem o sklepanju kroga trajnosti z odgovornim vračanjem embalaže. V sklopu kampanje so oblikovali tudi zavezo, da bodo letos, že četrto leto zapored, posadili 10.000 dreves v Sloveniji in 10.000 na Hrvaškem.




Več v Gospodarstvo