Termopan zasteklitev – kaj je in zakaj je prava izbira?

V Sloveniji je še vedno velik delež starejših stanovanjskih hiš z dotrajanimi okni, prav tako pa se povečuje delež novogradenj z vedno več steklenimi površinami. Ne glede na to, ali ste med tistimi, ki se odločate za sanacijo ali novogradnjo, vam bodo informacije o termopan zasteklitvi zagotovo koristile.

Prlekija-on.net, petek, 20. oktober 2023 ob 09:24
Termopan zasteklitev

Termopan zasteklitev

Zasteklitev je običajno tisti element, ki prispeva največ k toplotnim izgubam objekta. Od celotnega okna, namreč steklo zaseda približno 80 % površine, zato je izjemno pomembno, da je le to izdelano tako, da prepušča čim manj toplotne energije. S tega vidika je termopan zasteklitev prava izbira - preverite, zakaj.

Tehnične značilnosti termopan zasteklitve

Bistvo termopan zasteklitve je v tem, da ima čim manjši faktor toplotne prepustnosti (U), kar pomeni, da so toplotne izgube čim manjše. Zato takšni zasteklitvi pravimo tudi izolacijsko termopan steklo.

Na toplotno prepustnost vplivajo vsi pomembni elementi termopan zasteklitve. To so:

  • Steklo: Termopan zasteklitev je sestavljena iz dveh ali več enakih ali različnih vrst stekel, med katerimi so prazni prostori, napolnjeni s plinom. Običajno se uporablja monolitna, kaljena ali laminarna zasteklitev, ki zagotavlja zvočno izolacijo 32 dB, zrakotesnost, vodotesnost in obremenitve z vetrom. Dodaten nizkoemisivni nanos na steklu preprečuje uhajanje toplote iz notranjosti stavbe.

  • Plin v medsteklenih prostorih: Medstekleni prostori se polnijo z zrakom ali plinom. Najpogosteje je to plin argon ali kripton.

  • Alu profili: Steklo je vpeto v aluminijaste profile, ki so izdelani iz visokokakovostne aluminijeve zlitine. Aluminijasti profili so na vogalih spojeni z vijaki, medtem ko je steklo pritrjeno s pomočjo kvalitetnega strukturnega silikona in gumijastih tesnil.

Termopan zasteklitev omogoča različne možnosti izvedbe, zato je vsestransko uporabna. V zasebne namene jo lahko uporabite za zasteklitev balkonov, pergol, teras, verand, vhodov ali notranjih predelnih sten.

Termopan zasteklitev

Zanjo pa se odloča tudi mnogo lastnikov kavarn, restavracij, trgovin, prav tako pa jo lahko uporabite za notranjo zasteklitev poslovnih prostorov.

Razlogi za izbiro termopan zasteklitve

Zaradi svojih lastnosti, ima termopan zasteklitev ogromno prednosti, uporabniki pa toliko več razlogov za njeno izbiro. To so:

  • boljša energetska učinkovitost,

  • učinkovitejša zvočna izolacija,

  • večja varnost,

  • okolju prijazna rešitev,

  • eleganten in moderen videz.

Praktični nasveti in smernice za izbiro termopan zasteklitve

Pri izbiri termopan zasteklitve je potrebno upoštevati več dejavnikov. Če želite, da je le ta čim bolj učinkovita, potem morate biti še posebej pozorni na naslednje elemente:

  • Toplotna prehodnost

Kakšna je toplotna prehodnost, nam pove količnik za toplotno prevodnost (U). Ta nam pove, kolikšne so toplotne izgube skozi en kvadratni meter površine - manjši kot je količnik, boljša je toplotna izolacija stekla.

Toplotna prehodnost stekla je v največji meri odvisna od števila stekel in ne toliko od njegove debeline. Prav tako pa nanjo vplivajo še širina medsteklenega prostora, prisotnost plina v tem prostoru in morebiten poseben nanos na steklu.

Razlika v toplotni prehodnosti je med posameznimi zasteklitvami zelo velika. na primer toplotna prehodnost pri enojnem navadnem steklu je 5,8 W/m2K, pri klasičnem termoizolacijskem steklu 3 W/m2K, medtem ko je pri termopan zasteklitvi z nizko emisijskim nanosom in plinskim polnjenjem 1,1 W/m2K.

Za lažjo orientacijo: tehnične smernice za učinkovito rabo energije predpisujejo največjo dopustno vrednost toplotne prehodnosti 1,3 W/m2K.

  • Zvočna izolativnost

Zvočna zaščita je še posebej pomembna, če iščete najboljšo zasteklitev balkona v bloku. V tem primeru lahko hrup bistveno pripomore h kakovosti življenja in dela, zato je potrebno poskrbeti za termopan zasteklitev, ki bo zagotavljala učinkovito zvočno izolativnost.

To lahko dosežemo na različne načine: s povečanjem širine medprostora med stekli ali plinom, s sestavo ali z lepljenim steklom.

  • Prepuščanje svetlobe

Pri izbiri termopan zasteklitve pa ne smete zanemariti tudi svetlobne prepustnosti in prepustnosti za sončno sevanje.

Termopan zasteklitev

Tu morate biti pozorni predvsem na vrednost g (prepuščanje svetlobe), ki je odvisna predvsem od nizkoemisijskih nanosov in obarvanosti stekla. Če zasteklitev ne prepušča dovolj svetlobe, boste kmalu potrebovali umetno osvetlitev.

  • Kakovost

Ko razmišljate o termopan zasteklitvi pa seveda nikakor ne pozabite tudi na kakovost. Danes je ponudba na tem področju izjemno pestra, zato se lahko hitro zgodi, da izberete napačnega ponudnika.

Pri izbiri naj bo kakovost vedno na prvem mestu. Zato preverite, kakšne materiale uporablja ponudnik termopan zasteklitve, možnost garancije in seveda prilagodljivost celotnega sistema zasteklitve - ta je še kako pomembna, če iščete najboljšo rešitev za zasteklitev balkona v bloku, terase, zimskega vrta ali pergole.

Pomemben dejavnik učinkovitosti termopan zasteklitve pa je tudi njena vgradnja. Zato je izjemno pomembno, da za to izberete ponudnika z veliko strokovnega znanja, izkušnjami in referencami - MN Steklo d.o.o. to zagotovo je!




Več v Gospodarstvo