Skozi naše kraje potoval konvoj vojaških vozil

Številna vojaška vozila so bila naložena na vlaku.

Prlekija-on.net, nedelja, 5. november 2023 ob 12:44
Vojaška vozila na vlaku

Vojaška vozila na vlaku

V nedeljo je skozi naše kraje potovalo večje število vojaških vozil, ki so bila naložena na vlaku. Za kakšna vozila gre in za kakšen namen, nam ni znano. Spodaj je nekaj fotografij vlaka, ki je v nedeljo dopoldan peljal tudi skozi Ljutomer. Je pa Slovenska vojska 1. novembra objavila sporočilo za javnost, kjer navajajo, da bo v mesecu novembru Slovenska vojska s svojimi enotami zagotavlja podporo države gostiteljice oboroženim silam Kraljevine Španije, ki se preko ozemlja Republike Slovenije premikajo na območje usposabljanja na Slovaško in nazaj.

"Iz Luke Koper bo zato v smeri mejnega prehoda Pince od petka, 3. novembra popoldne, do nedelje, 5. novembra zvečer povečan promet vojaških vozil. Podobno bo tudi v drugi polovici novembra (predvidoma po 15. novembru), ko se bodo vozila v obratni smeri vračala preko naše države v Luko Koper. Vsem udeležencem v prometu se zahvaljujemo za razumevanje," so ob tem zapisali.

O teh vozilih je poročalo tudi več ljudi na družbenih omrežjih.

V Celju ta teden sejemska promocijska prireditev V službi domovine

Prav tako bo med sredo, 8. in soboto, 11. novembra v prostorih Celjskega sejma d. d. potekala sejemska promocijska prireditev V službi domovine. Prireditev, ki jo organizira Slovenska vojska v sodelovanju z Direktoratom za obrambne zadeve MORS bo tretja zapovrstjo. V lanskem je sta bili prireditvi s podobnim programom namenjeni pretežno vojaškim obveznikom ob vpisu v vojaško evidenco in za seznanitev z vojaško dolžnostjo, srednješolcem v okviru predmeta Aktivno državljanstvo ter tudi za ostalim zainteresiranim obiskovalcem.

Tretja prireditev bo organizirana, v dogovoru z ravnatelji srednjih šol, prvenstveno za dijake srednjih šol, ki jo bodo obiskali v okviru predmeta Aktivno državljanstvo, prav tako pa so vabljeni tudi vojaški obvezniki ob vpisu v vojaško evidenco in za seznanitev z vojaško dolžnostjo iz območja Uprav za obrambo Celje in Maribor.

Prireditev je odprta tudi za obiskovalce, ki se želijo s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske srečati v živo ter spoznati delček vojaškega vsakdana. Na prireditvi bo predstavljenih več kot 30 različnih enot Slovenske vojske in več kot 50 različnih vojaških poklicev, možnosti vključevanja v Slovensko vojsko ter oprema in vozila, ki jih pripadniki različnih rodov in služb uporabljajo pri usposabljanju in delu na terenu, statično in dinamično, z enotami na tleh in v zraku.

Na sejmišču bodo uporabljena manevrska in imitacijska sredstva ter preleti letal in helikopterjev

Priprave na predstavitev bodo potekale v ponedeljek in torek, 6. in 7. novembra, ko bo v okolici sejmišča Celjskega sejma d. d. prisotnih več vojaških vozil in opreme, ki pa ne bodo motili pretočnosti prometa, pojasnjujejo.

Med torkom, 7. novembra, in soboto 11. novembra, bodo za potrebe predstavitve vojaške dinamike na sejmišču uporabljena manevrska in imitacijska sredstva ter preleti letal in helikopterjev Slovenske vojske. Za hrup se okoliškim prebivalcem opravičujejo.




Več v Gospodarstvo