Štiri osebe v priporu, osumljene so za povzročitev več požarov s škodo preko 600 tisoč evrov

Prav tako kriminalisti še naprej intenzivno zbirajo obvestila in preverjajo dokaze, v smislu uspešne preiskave še 15. tovrstnih kaznivih dejanj, saj obstaja sum, da so jih izvršili isti osumljenci.

Prlekija-on.net, petek, 24. november 2023 ob 13:57
Najmanj 18 požarov je nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja, foto: PU Maribor

Najmanj 18 požarov je nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja, foto: PU Maribor

Na Policijski upravi Maribor so v času od aprila, do novembra 2023 prejeli večje število prijav požarov na območju mesta Maribor in v bližnji okolici. Z opravljenimi ogledi krajev požarov in z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je najmanj 18 požarov, nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja. Izsledke preiskave je v petek predstavil Stanko Vidovič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

V predkazenskem postopku so ugotovili, da so storilci v posameznih primerih povzročili požar z aktivacijo pirotehničnega izdelka, in ob tem uporabili tudi poliuretanske pločevinke (t. i. »pur peno«), s katerimi se je moč osnovnega pirotehničnega izdelka še povečala. V nadaljevanju so to osumljenci izvajali s pomočjo vnetljivih tekočin. Storilci so tako na različne načine na vozilih in delovnih strojih zanetili požar in na ta način v večini primerov povzročili veliko gmotno škodo, zaradi česar so kriminalisti SKP PU Maribor zbirali obvestila v smeri dokazovanja znakov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu istega zakonika.

Ugotovljeno je bilo, da so navedenih kaznivih dejanj utemeljeno osumljeni najmanj štirje državljani Republike Slovenije, stari med 20 in 30 let, s prebivališčem na območju Maribora in v bližnji okolici, ki so kazniva dejanja izvrševali v sostorilstvu, po predhodnem medsebojnem dogovoru o delitvi vlog, in sicer na način, da so se v nočnem času z osebnimi vozili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so pristopili do tam parkiranih vozil, razbili steklo in vanje odvrgli eksplozivno telo, kar je v kombinaciji s poliuretansko pločevinko (t. i. »pur peno«) in predhodno polito vnetljivo tekočino povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar.

Zagorelo je več vozil

Zagorelo več vozil, škode za okoli 60 tisoč evrov


Svoja dejanja tudi snemali

Kriminalisti so ugotovili, da je motiv storilcev za izvrševanje kaznivih dejanj objestnost, saj so bili kraji, kjer je prišlo do požigov izbrani naključno, povezava osumljenih z oškodovanci ni bila ugotovljena, svoja dejanja pa so tudi z mobilnimi telefoni snemali. Iz kazenske evidence izhaja, da osumljene osebe do sedaj še niso bile pravnomočno obsojene zaradi storitve kaznivih dejanj. So pa bile osumljene osebe s strani Policije v preteklosti obravnavne, kot storilci različnih prometnih prekrškov, v dveh primerih pa tudi kot storilci prekrškov s področja Zakona o varstvu javnega reda in miru.

V enem primeru so osumljenci v garažni hiši trgovskega centra na dveh parkiranih vozilih zanetili požar, ki se je za tem razširil tudi na, v neposredni bližini, parkirana vozila. V celoti so bila zaradi vpliva ognja uničena tri osebna vozila, pet vozil je bilo močno poškodovanih, prav tako je ogenj na površini 1.500 kvadratnih metrov uničil del ostrešja parkirne hiše. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 130.000,00 EUR. V primeru, da bodo statične meritve objekta pokazale poškodbe v konstrukciji stavbe, bo gmotna škoda presegla 500.000,00 EUR.

Požar
Osumljeni so zanetili več požarov

V drugem primeru so isti osumljenci na parkirnem prostoru družbe, ki se ukvarja s prodajo vozil, pristopili do parkiranih vozil tako, da je eden izmed osumljenih preplezal zaščitno ograjo ter najprej s kladivom za lomljenje stekel poškodoval vetrobranska stekla na petih parkiranih tovornih vozilih, nato pristopil do tam parkiranega specialnega vozila Policije, kjer je v notranjost odvrgel neznano eksplozivno sredstvo, kar je povzročilo eksplozijo in požar, v katerem so v celoti zagorela tri tovorna vozila, medtem, ko sta bila osebno vozilo in tam postavljen ladijski kontejner močno poškodovana. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 137.000,00 EUR.

V tretjem primeru so isti osumljenci pristopili do parkiranega avtobusa v Hočah, ga spravili v pogon ter odpeljali do nekaj kilometrov oddaljene separacije, kjer so na avtobusu zanetili požar, pri čemer je avtobus v celoti pogorel. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 145.000,00 EUR.

Stanko Vidovič
Izsledke preiskave je predstavil Stanko Vidovič, vodja SKP PU Maribor

Pridržali pet oseb, štirim odredili pripor

Kriminalisti SKP PU Maribor so v torek, 21. novembra 2023, odvzeli prostost in na podlagi Zakona o kazenskem postopku (ZKP) odredili pridržanje petim osebam in opravili pet hišnih preiskav na območju PU Maribor. Pri hišnih preiskavah so zasegli predmete, ki služijo kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Eni osumljeni osebi so pridržanje odpravili, ker so prenehali razlogi, zaradi katerih je bilo pridržanje odrejeno, štiri osumljene osebe pa so bile s kazensko ovadbo v sredo, 22. novembra 2023, v večernem času privedene k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je po opravljenem zaslišanju zoper osumljene odredil pripor.

Navedene osebe so utemeljeno osumljene storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti po 314/1 členu Kazenskega zakonika (KZ-1), odvzema motornega vozila po 210/3 členu Kazenskega zakonika (KZ-1), poškodovanja tuje stvari po 220/1 členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in tatvine po 204/1 členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Vsa kazniva dejanja so osumljenci izvrševali v sostorilstvu.

Za kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisana zaporna kazen do 5. let zapora. Za kaznivo dejanje odvzem motornega vozila po 3. odstavku 210. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisana zaporna kazen do 3. let zapora. Za kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari po 1. odstavku 220. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisana zaporna kazen do 2. let zapora. Za kaznivo dejanje tatvine po 1. odstavku 204. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), do 3. let zapora.

Kriminalisti v zvezi predmetov, ki so bili zaseženi pri hišni preiskavi le-te še preverjajo in jih bodo po tem s poročilom v dopolnitev kazenske ovadbe poslali na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Prav tako kriminalisti SKP PU Maribor še naprej intenzivno zbirajo obvestila in preverjajo dokaze, v smislu uspešne preiskave še 15. tovrstnih kaznivih dejanj, saj obstaja sum, da so jih izvršili isti osumljenci.

Skupna gmotna škoda v vseh primerih požarov, znaša več kot 600.000,00 EUR.

Avtobus je zgorel

Neznanci ukradli avtobus, se z njim vozili ter ga nato zažgali





Več v Črna kronika