Kdaj je čas za menjavo ograje?

Ograje so nepogrešljiv del vsakega doma. Ne le, da zagotavljajo varnost in zasebnost, ampak tudi dopolnjujejo videz okolice vašega doma. Tako kot vsaka stvar ima tudi ograja omejeno življenjsko dobo, ki je odvisna od materiala iz katerega je izdelana in okolja v katerem živite.

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 27. november 2023 ob 07:42
Ograje so nepogrešljiv del vsakega doma

Ograje so nepogrešljiv del vsakega doma

Kateri znaki vas opozarjajo, da je skrajni čas za novo ograjo?

  1. Pojav poškodb in razpok

Eden od jasnih znakov, da je čas za menjavo ograje, so vidne poškodbe in razpoke. Te se z leti pogosto pojavijo na lesenih ograjah kot posledica stalne izpostavljenosti vremenskim vplivom, sploh močnemu soncu in vlagi.

Tovrstne poškodbe se lahko zaradi vdora vode v deske in nizkih temperatur pojavijo tudi na PVC ograjah. Dvoriščna ograja, ki je poškodovana zaradi vremenskih vplivov ali drugih dejavnikov, lahko izgubi svojo trdnost in varnostno funkcijo.

Če se razpoke pojavijo le na nekaj deskah, lahko zamenjate le poškodovane deske. V nasprotnem primeru pa je boljše, da zamenjate celotno ograjo, saj se tovrstne poškodbe lahko le še stopnjujejo.

  1. Oksidacija in rja

Če opazite, da se na ograji pojavlja oksidacija oziroma, da ograja rjavi, je to lahko znak, da je kovinska ograja dosegla svoj konec.

Rja poškodba ograje čas za menjavo

Rja ne le poslabša estetski videz ograje, ampak lahko tudi vpliva na njeno trdnost in posledično tudi na varnostno funkcijo. Čeprav lahko nekatere vrste ograj prenesejo rjo bolje kot druge, je pomembno, da redno preverjate stanje kovinske ograje in jo po potrebi zaščitite.

  1. Zastarel videz

Če je vaša balkonska ograja stara več kot 10 let so se v tem času tudi na tem področju zamenjali modni trendi, kar pomeni, da je skoraj zagotovo vaša ograja zastarelega videza in da je čas za novo.

Izbira sodobnejšega dizajna ali novega materiala lahko povsem spremeni videz okolice vašega doma.

  1. Bledenje ograje

Ograja je ves čas izpostavljena zunanjim vplivom, vetru, dežju, soncu in snegu, zato je normalno, da sčasoma začne bledeti in njen prvotni lep videz se izgubi. To sicer ne vpliva na njeno funkcionalnost, a vam videz zagotovo kmalu ne bo všeč in jo boste želeli kmalu zamenjati.

  1. Ograja ni več varna

Ograje so postavljene z namenom zagotavljanja varnosti. Če opazite, da vaša ograja ne izpolnjuje več svoje prvotne funkcije, je čas, da začnete razmišljati o zamenjavi.

To še posebej velja, če imate otroke ali hišne ljubljenčke, katerih varnost je na prvem mestu, pri tem pa igra ograja ključno vlogo.

  1. Ograja ne zagotavlja stabilnosti

Normalno je, da z leti vsaka ograja postane manj stabilna. Če opazite, da je vaša ograja majava ali odstopajo njene lamele, pomeni, da postaja nosilna konstrukcija šibka in da je čas za menjavo.

Normalno je, da se z leti poruši stabilnost ograje, a to vpliva na njeno funkcijo zagotavljanja varnosti, zato bodite na te in podobne znake še posebej pozorni.

Poškodovana lesena ograja

Ko opazite zgoraj naštete znake, je čas, da začnete razmišljati o novi ograji. Z novo ograjo bo vaš dom popolnoma varen, hkrati pa bo modernejša ograja popestrila videz vašega doma. Tokrat se odločite za kakovost in bolj trpežne materiale.

Kako izbrati pravo novo ograjo?

Obstaja veliko različnih vrst dvoriščnih ograj, ki se razlikujejo po materialih, dizajnu in funkcionalnosti:

  • Lesena ograja je pogosto prva izbira zaradi svoje naravne lepote, saj daje občutek domačnosti in topline. Minus takih ograj je vzdrževanje, zahtevajo namreč redno barvanje in lakiranje, sicer jih lahko hitro načne zob časa.

  • Kamnite ograje sicer ponujajo dolgo življenjsko dobo, zvočno izolacijo in veliko zasebnosti, a so dražje od ostalih možnosti, hkrati pa je tudi njihovo popravilo težavno.

  • Inox ograje so priljubljene, saj so dokaj trpežne, cenovno dostopne in ne zahtevajo veliko vzdrževanja.

  • PVC ograje veljajo za manj trpežne, ki lahko v slabih vremenskih pogojih popokajo ali se ukrivijo. Sicer so cenovno najbolj dostopne, a so tudi najmanj kvalitetne. Izgled teh ograj se ne more primerjati z ostalimi možnostmi, zato se zanje odločite glede na celoten videz vaše hiše in njene okolice.

  • Alu ograja je najboljša izbira, saj slovi po svoji izjemni trpežnosti in dolgi življenjski dobi. Te ograje odlikuje vremenska odpornost in zelo nizka potreba po vzdrževanju. In kar je najboljše je, da so na voljo v različnih stilih, vključno s klasičnimi in sodobnimi, zato so primerne tako za balkone, dvorišča in vrtove. Hkrati pa so v primerjavi z drugimi cenovno zelo dostopne.

Nova elegantna alu ograja

Zamenjava ograje ni le praktična odločitev, temveč tudi priložnost za osvežitev videza vašega doma. Ko se soočate z znaki, kot so poškodbe, rja ali zgolj estetska zastarelost, je čas, da razmislite o novi ograji.

S pravilno izbiro materiala, kot je trpežen aluminij, lahko zagotovite dolgo življenjsko dobo ograje in hkrati ohranite estetski videz vašega doma.

Ne pozabite, da je varnost vašega doma in tistih, ki v njem prebivajo, odvisna tudi od stabilnosti in učinkovitosti ograje. Zato bodite pozorni na znake obrabe in pravočasno poskrbite za novo, moderno in varno ograjo, ki bo izboljšala tako funkcionalnost kot tudi videz vašega doma.




Več v Gospodarstvo