Sedaj je znano, kaj je beležila »črna škatla« ob Ormoški cesti

S tem se je izvajalo prikrito spremljanje prometnih tokov tovornih vozil v tranzitu, ki se z namenom izogibanja plačila cestnine na avtocestah preusmerijo na glavne in regionalne ceste.

Prlekija-on.net, četrtek, 7. december 2023 ob 16:09
Škatla za štetje prometa na Ormoški cesti

Škatla za štetje prometa na Ormoški cesti

Konec novembra smo poročali o "črni škatli", ki je bila nameščena ob državni cesti Ljutomer - Ormož, v križišču Ormoške, Jeruzalemske in Lendavske ceste v Ljutomeru. Več voznikov se je takrat spraševalo kaj ta naprava beleži in zakaj je tam postavljena, ali gre za radar, kamero ali kaj tretjega. Takrat smo to napravo na križišču tudi sami preverili in že na škatli je bil razviden zapis, da gre za "anonimno video štetje prometa", kar so nam potrdili tudi na Občini Ljutomer.

Za dodatna pojasnila smo se takrat obrnili še na Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI), od koder so nam sedaj odgovorili, da je na širšem območju Murske Sobote, Ljutomera in Ptuja bilo postavljenih več naprav za spremljanje odliva tovornih vozil z avtoceste A5 Maribor-Pince na državno cestno omrežje.

"Direkcija RS za infrastrukturo periodično, v krajših intervalih, izvaja prikrito spremljanje prometnih tokov tovornih vozil v tranzitu, ki se z namenom izogibanja plačila cestnine na avtocestah preusmerijo na glavne in regionalne ceste," so še nam pojasnili.

Te naprave so ponavadi nameščene na prometno bolj obremenjenih ulicah in križiščih, pridobljeni podatki pa so nato lahko uporabljeni za različne prometne strategije ter ostale prometne študije.

Škatla za štetje prometa na Ormoški cesti

Vozniki se sprašujejo, kaj je ta »črna škatla« ob Ormoški cesti





Več v Gospodarstvo