»Zeleno« na Dansko

Trije strokovni delavci in ravnateljica Vrtca Radenci - Radenski mehurčki so izvedli mobilnost projekta Erasmus+ KA122 - SCH na Danskem.

Prlekija-on.net, četrtek, 7. december 2023 ob 17:16
Obisk v danskem vrtcu

Obisk v danskem vrtcu

Med 26. 11. 2023 in 30. 11. 2023 smo izvedli mobilnost projekta Erasmus+ KA122 - SCH na Danskem. Udeležili smo se je trije strokovni delavci in ravnateljica Vrtca Radenci - Radenski mehurčki. Odločili smo se, da bomo potovali »zeleno«, kar pomeni okolju prijazno in se tako s kombijem podali v 1.400 km oddaljen Sonderborg. Naš glavni namen je bil spremljanje dela danskih kolegov ter spoznavanje in izmenjava dobrih praks pri delu z otroki v predšolskem obdobju. Za ta projekt smo se odločili, ker želimo spoznati drugačne prakse, pridobivati nove ideje in izkušnje, zlasti s področja trajnostnega razvoja.

Børnegården Nejs se nahaja v občini Sonderborg, v kraju Broager in ima tri oddelke, v katere so vključeni otroci od 11 mesecev do 6 let starosti. Delo v oddelkih poteka v manjših skupinah, prisotni so štirje odrasli (dva vzgojitelja in dva študenta), v mlajši skupini, kjer je 15 otrok je pet odraslih oseb. Začutiti je bilo sproščeno vzdušje med strokovnimi delavci in otroci, k čemer sta pripomogla delo v manjših skupinah po štiri do pet otrok in individualno delo s posameznimi otroci. Hitenja ni. Vloge vzgojiteljev so enakovredne in delo je enakomerno porazdeljeno. Opazili smo močno povezanost med vrtcem in starši, kar so potrdile tudi zaposlene v danskem vrtcu. Starši v vrtec prinašajo material, sodelujejo v dobrodelnih akcijah, pri gradnji hišk na igrišču vrtca ali doniranju sredstev za izdelavo rastlinjaka. Skupaj z vodjo vrtca se dogovarjajo, kaj vrtec potrebuje in kako priti do želenega (z omejenimi sredstvi).

Otroci v danskem vrtcu Nejs večino časa preživijo na prostem (na bogatem trajnostnem igrišču v vrtcu, v gozdu, na sprehodu, na igrišču v bližini vrtca, najmlajši tudi spijo zunaj v vozičkih ...). Urnika, kdaj se gre ven, praktično ni. Kadarkoli si vzgojitelj vzame manjšo skupinico otrok in se z njo odpravi na vrtčevsko igrišče. Nimajo opravičila, da se aktivnosti ne bi izvajale na prostem. Seveda so otroci in odrasli za aktivnosti na prostem v zimskem času tudi primerno oblečeni v kombinezone.
V času naše mobilnosti smo imeli priložnost spremljati aktivnosti na prostem v pravem zimskem vzdušju, kajti zapadel je prvi sneg. Otroci so uživali na trajnostnem igrišču, kjer so skupaj z vzgojiteljicami pripravili ogenj, še pred tem pa so pomagali pri cepljenju drv. Ob tej priložnosti sta jim zunanje rajanje popestrila tudi naša vzgojitelja Mario in Niko, ki sta jim zaigrala na kitaro in zapela slovensko pesmico »Mi se imamo radi«.
Rezultat celodnevnega gibanja na prostem je viden - otroci so umirjeni, sproščeni, spretni pri plezanju na drevesa, nimajo težav pri reševanju gibalnih problemov, itn.. Med igro se ne pritožujejo vzgojiteljicam in se ne prepirajo. Zanimivo je bilo, da so otroci v vrtcu bosi, v nogavicah ali (redko) v copatih (tudi v hladnih zimskih dneh, brez talnega gretja).
Vsak dan smo po sledenju na delovnem mestu imeli evalvacijo, kjer so nam podali odgovore na številna vprašanja. Ugotavljamo, da je pri nas v Sloveniji veliko več (tudi zakonskih) omejitev, ki krojijo naše delo.

Z obiskom nismo stkali le novih prijateljskih vezi ampak smo pridobili in izboljšali svoje kompetence, povezane z opravljanjem našega poklica, spoznavali smo delovanja različnih sistemov vzgoje in izobraževanja, nenazadnje pa smo povečali motivacijo za vpeljevanje novih, drugačnih idej, ki jih bomo prenesli v naš vrtec in z njimi nadgradili naše vsebine dela in vsebine trajnostnega razvoja. Od strokovnih delavcev države gostiteljice smo se imeli priložnost na (ne)formalen in priložnostni način učiti novih metod, tehnik in strategij, s katerimi smo okrepili svoj osebni in strokovni razvoj ter izboljšali kakovost našega dela. S pomočjo refleksij in evalvacij, tako z gostitelji kot tudi s projektnim timom, smo prišli do spoznanj, da imamo tudi v našem vrtcu številne primere dobre prakse, ki jih bodo naši danski kolegi vnesli v svoje načrte izboljšav in to je tudi namen teh izkušenj - učiti se drug od drugega.


Zapisala:
Aleksandra Fifolt, dipl. vzg.




Več v Kultura in izobraževanje