Na Pragerskem slovesno odprli prenovljeno železniško vozlišče in železniško postajo

Celotna naložba je bila vredna dobrih 113 milijonov evrov, del sredstev je prišel iz evropskih skladov.

Prlekija-on.net, petek, 8. december 2023 ob 18:23
Odprtje železniškega vozlišča in železniške postaje, foto: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Odprtje železniškega vozlišča in železniške postaje, foto: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Na Pragerskem so slovesno odprli prenovljeno železniško vozlišče in železniško postajo. Ob kratkem kulturnem programu in simbolnem rezanju traku so zbrane nagovorili župan Slovenske Bistrice dr. Ivan Žagar, minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturi mag. Andrej Rajh.

»Izvedba celotnega projekta prenove je trajala od konca meseca maja 2021 do sredine letošnjega oktobra, v tem času je bilo obnovljeno postajno poslopje, saniran objekt signalnovarnostnih naprav in vodni stolp ter preurejen prometni urad,« je povedal državni sekretar Rajh. V nadaljevanju je navedel nekaj konkretnih številk, kaj vse je bilo narejeno: nadgradnja tirov v dolžini dobrih 18 kilometrov, nadgradnja signalno varnostnih in telekomunikacijskih naprav (SVTK), nadgradnja vozne mreže (18,3 km), obnova cest v dolžini skoraj 6 kilometrov, protihrupne ograje v dolžini 2 km ter rušenje in odstranitev 12 objektov.

Po besedah ministra Jevška, je bila celotna naložba vredna dobrih 113 milijonov evrov, del sredstev je prišel iz evropskih skladov.

»Izvedena posodobitev je primer dobro naloženih evropskih in nacionalnih sredstev, saj predstavlja konkretno korist za lokalno skupnost, prebivalce in za gospodarstvo. Prenovljena železniška postaja je bolj privlačna, predvsem pa bolj varna in dostopna za potnike, hkrati omogoča učinkovit mednarodni železniški tovorni promet,« je dejal minister Jevšek.

Poudaril je, da je temeljni cilj evropske kohezijske politike, za katero EU namenja znatna sredstva, »boljša kakovost življenja ljudi ne glede na to, v kateri državi in kateri regiji EU živijo«.

Da je prenovljena železniška postaja in vozlišče Pragersko pomembna pridobitev za lokalno okolje, je poudaril tudi župan Slovenske Bistrice Žagar: »Železniško križišče in postaja sta pomembna za razvoj Pragerskega, saj se je kraj z železnico razvil. Hvala vsem, ki so sodelovali pri izvedbi in hvala tudi krajanom za potrpežljivost med izvajanjem del

Železniška postaja Pragersko je namenjena tovornemu in potniškemu prometu v notranjem in mednarodnem prometu in je sestavni del jedrnega TEN-T omrežja, saj leži na stičišču Baltsko-jadranskega koridorja, ki poteka v smeri Gradec-Šentilj-Maribor-Ljubljana-Koper/Trst in Sredozemskega koridorja, ki poteka v smeri Benetke-Trst/Koper-Ljubljana-Pragersko-Hodoš-Budimpešta.

V Pragerskem so slovesno odprli prenovljeno železniško vozlišče in železniško postajo. »Izvedena posodobitev je...

Objavil/a Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj dne Petek, 08. december 2023



Več v Gospodarstvo