Reke bodo največje pretoke dosegle v noči na četrtek

Posamezne reke se bodo zvečer in v noči na četrtek razlivale ob strugah, pritoki Krke, Sotla, Ščavnica in Dravinja pa lahko za krajši čas tudi poplavijo.

Prlekija-on.net, sreda, 13. december 2023 ob 18:28
Narasla Ščavnica v Cezanjevcih

Narasla Ščavnica v Cezanjevcih

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo ponoči padavine od zahoda slabele. Zjutraj bo le ponekod v vzhodnih in južnih krajih še rahlo deževalo. Na Primorskem se bo proti jutru delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v nekaterih alpskih dolinah malo pod 0, ob morju okoli 6 °C.

V četrtek bo na Primorskem sončno, drugod zmerno, v vzhodnih in južnih krajih pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 14 °C.

V petek in soboto bo na Primorskem precej jasno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V petek bo na Primorskem prehodno zapihala šibka burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa bo v petek in soboto pihal severovzhodnik. V nedeljo bo precej jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah.

Posamezne reke se bodo razlivale ob strugah

Arso navaja tudi, da bodo reke v večjem delu države še naraščale in v noči na četrtek dosegle največje pretoke. Najbolj bodo narasle reke v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, v Posotelju, v Podravju in Pomurju. Naraščanje rek bo hitro. Posamezne reke na teh območjih se bodo zvečer in v noči na četrtek razlivale ob strugah, pritoki Krke, Sotla, Ščavnica in Dravinja pa lahko za krajši čas tudi poplavijo. Krajevno lahko na teh območjih poplavi tudi padavinska voda.

V četrtek dopoldan bo večina rek že upadala in se vrnila v svoje struge, naraščale pa bodo še Ljubljanica, Krka in Sava v spodnjem toku. V večjem delu države bo vodnatost rek velika, le alpske reke na Gorenjskem bodo zadržale srednje pretoke. Ob koncu tedna bodo reke počasi upadale, ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske pa se bodo še zmerno povečevale.

Sreda, 13. december 2023 Danes čez dan bodo reke v večjem delu države še naraščale in v...

Objavil/a ARSO vode dne Sreda, 13. december 2023



Več v Narava