Božičkov muzejski vlak bo morda v pogonu že naslednje leto, tudi v Prlekiji

Na Slovenskih železnicah so nam pojasnili, da so letos zaradi obsežnih investicijskih in vzdrževalnih del omejene možnosti voženj vlakov. Tudi muzejski parni lokomotivi in vagoni potrebujejo kompletno obnovo, morda bodo v pogonu že naslednji december tudi v Prlekiji.

Prlekija-on.net, petek, 15. december 2023 ob 17:48
Božičkov muzejski vlak

Božičkov muzejski vlak

Ta teden smo pisali o Božičkovem vlaku, ki ga letos ponovno organizirajo pri Slovenskih železnicah, a žal ne bo vozil v Prlekijo in Prekmurje, še najbližje nam bo na Ptuju. Vlak bo vozil v soboto 16. in v nedeljo 17. decembra, kjer bo potnike med vožnjo obiskal tudi Božiček s svojim spremstvom.

Ker vlaka ne bo k nam, ki je po navadi vozil na relaciji Ormož - Ljutomer - Murska Sobota, se je po objavi odzvalo več razočaranih bralcev in bralk. Zaradi tega smo se obrnili tudi na Slovenske železnice, kaj je vzrok, da letos vlak ne vozi pri nas, so pa se s Facebook profila Grem z vlakom, ki je v lasti Slovenskih železnic, oglasili že pod objavo ter pojasnili: "Božičkovi vlaki so enosmerni, vozni red je zastavljen tako, da se lahko potniki vračajo z drugimi vlaki (objavljeno na https://potniski.sz.si/novice/2023/12/z-bozickovim-vlakom/). V vlogi božičkovega vlaka sta dve okrašeni potniški garnituri Stadler, kar žal omejuje obrat in razpoložljivost potniške garniture v ta dva dni. Lahko pa se zapeljete z vlakom do začetne postaje (npr. Ptuj, Celje) in od tam zapeljete z božičkovim vlakom."

Božičkov vlak, foto: Slovenske železnice

Zakaj Božičkovega vlaka letos ne bo v Prlekijo in Prekmurje?


Zaradi obsežnih investicijskih in vzdrževalnih del omejene možnosti voženj vlakov

V četrtek pa smo prejeli še odgovor službe za odnose z javnostmi, kamor smo poslali vprašanja. Od tam pa so nam pojasnili, da se na območju javne železniške infrastrukture v Sloveniji izvajajo obsežna investicijska in vzdrževalna dela, ki omejujejo možnosti voženj vlakov. "Ob zmanjšani propustnosti prog so vse izredne vožnje težje načrtovane, a nas veseli, da smo kljub oviram letos le uspeli ponuditi nekaj voženj božičkovega vlaka. Tudi vožnje na relaciji Ormož - Ljutomer - Murska Sobota smo si želeli, pa glede na logistične možnosti žal ni bilo izvedljivo. Upamo, da bodo vseeno potniki z omenjene proge našli možnost za potovanje s katerim od božičkovih vlakov, ki so letos lahko na voljo. Mogoče na relaciji Ptuj - Maribor ali drugi. Si pa seveda močno želimo in upamo, da bo naslednje leto več možnosti in da bodo lahko zapeljali božičkovi vlaki tudi po omenjeni progi," nam je odgovorila Tea Šavor, vodja službe za odnose z javnostmi

"V teh prazničnih dneh velja povabilo tudi na druge praznične vožnje z vlaki, kot so obisk prazničnih mest v Sloveniji. Z vlaki bodo tudi letos tradicionalno potovale Pravljične vile, ki bodo potnike pospremile v Pravljično deželo Celje. Potovanja z vlaki po Sloveniji so konec tedna in za praznike do 75 % cenejša. Ugodna so tudi potovanja v praznična evropska mesta kot so Dunaj, Gradec, Budimpešta, Trst itd," pa je vse povabila na vožnjo z vlakom v druge kraje.

Muzejski parni lokomotivi in vagoni potrebujejo kompletno obnovo

Pred leti je sicer v vlogi Božičkovega vlaka vozil muzejski vlak, sestavljala pa ga je parna lokomotiva 33-037 in dvoosni muzejski vagoni, letos pa je Božičkov vlak praznično okrašen vlak Stadler. Ob tem so na Slovenskih železnicah pojasnili tudi, zakaj letos ne vozi muzejski vlak. Obe muzejski parni lokomotivi in vagoni namreč potrebujejo kompletno obnovo ter renovacijo. "Trenutno poteka priprava projekta in zagotovitev sredstev (s strani vseh družb v Skupini Slovenske železnice). Upamo, da bo muzejski vlak v pogonu že proti koncu naslednjega leta. Hvala za povpraševanje in razumevanje," so še ob tem pojasnili.

Muzejski vlak v Ormožu

Skozi Prlekijo je sopihal muzejski vlak z Božičkom


Muzejski božičkov vlak v Prlekiji

Božičkov muzejski vlak sopihal skozi Prlekijo





Več v Gospodarstvo