Vaščane moti neznosen smrad, ki se širi iz bioplinarne

Kot so nam pojasnili vaščani, v teh dneh ni mogoče prezračiti zaprtih bivalnih prostorov, kaj šele oditi na sprehod po okolici, saj je vonj po amonijaku premočan, širi pa se tudi v sosednji vasi.

Prlekija-on.net, četrtek, 21. december 2023 ob 16:36
Bioplinarna Bučečovci

Bioplinarna Bučečovci

Na nas se je letos obrnilo že več vaščanov zaradi smradu, ki se širi iz bioplinarne v Bučečovcih. Tudi te dni ponovno poročajo, da naj bi se tam že peti dan širil neznosen smrad. Kot so nam pojasnili, v teh dneh ni mogoče prezračiti zaprtih bivalnih prostorov, kaj šele oditi na sprehod po okolici, saj je vonj po amonijaku premočan, širi pa se tudi v sosednji vasi, Vučjo vas in Staro Novo vas.

Ob tem se sprašujejo tudi, s čim sploh polnijo bioplinarno in če je vse po predpisih, vaščani pa naj bi se glede tega že obrnili na Občino Križevci.

Glede te problematike smo tudi sami povprašali na Občino Križevci in lastnike bioplinarne Pannonia Bio Gas d.o.o., ali se kaj ureja v smeri, da bi se smrad sedaj in tudi v prihodnje omejil. Ko prejmemo odgovore, jih bomo objavili.

Iz Občine Križevci so nam v petek sporočili, da so s strani bioplinarne bili 14.12.2023 obveščeni, da imajo okvaro opreme in se trudijo zadevo v najkrajšem času sanirati.

Slavnostni prerez traku

V Bučečovcih odprli najsodobnejšo bioplinsko elektrarno na svetu


Bioplinska elektrarna v Bučečovcih se je sicer odprla septembra 2011 in je sodila med najsodobnejše in tehnološko napredne tovrstne naprave na svetu. Naložba je bila vredna 24 milijonov evrov. Pozneje se je sicer izkazalo, da so bile vrednosti bioplinarn, ki so jih postavljali sami ali za nekatere domače investitorje, močno prenapihnjene. Sistem se je zrušil, ostalo je ogromno dolgov. Bioplinarna v Bučečovcih je nato bila v letu 2018 prodana na dražbi za 3,5 milijona evrov.

Podobna problematika tudi v Ormožu

S podobno problematiko se sicer vaščani ubadajo ob večih bioplinarnah, letos v začetku leta tudi v bioplinarni Ormož. Na župana je takrat bila naslovljena civilna pobuda. Glede navedene problematike je nato občina sklicala tudi skupni sestanek, ki so se ga poleg vodstva in predstavnikov Občine Ormož udeležili lastnik in direktor bioplinarne, predstavnik civilne iniciative in predstavnik liste GPS.

Zadevo so delno rešili tako, da so bioplinarno ugašali par ur dnevno, redno so se vršili monitoringi, inšpekcijski pregledi... Zatesnili so tudi vhodno dozirno in izhodno jamo, pokrili zalogovnike z baloni, piščančji gnoj se je pokrival s folijo, dokler je bil na skladišču, ob zaznavi intenzivnega vonja pa se je takoj obvestilo upravljalce, da se je preverilo v kateri fazi procesa je prišlo do emisij.

Bioplinarna (simbolična fotografija)

Okoliške prebivalce motijo emisije iz bioplinarne, občina sklicala sestanek





Več v Gospodarstvo