Znani so avtorji zmagovalnih skladb mednarodnega natečaja Ventus Aquilo

Na naslov Komornega zbora Orfej Ljutomer so v zahtevanem roku prispele prijave iz Španije, Litve, Nemčije in Slovenije. Po ocenah žirije so prejete skladbe dosegale razmeroma visok umetniški nivo.

Prlekija-on.net, petek, 29. december 2023 ob 08:45
Komorni zbor Orfej

Komorni zbor Orfej

Komorni zbor Orfej Ljutomer, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Orfej iz Ljutomera, zaključuje večmesečni projekt Mednarodni natečaj za zborovske skladbe Ventus Aquilo. Natečaj je bil objavljen na Oddelku za kompozicijo Akademije za glasbo, Univerze v Ljubljani, pri Društvu slovenskih skladateljev, na svetovnem spletu in na številnih platformah za skladatelje v evropskih državah, v ZDA, Kanadi, idr.

Cilj organizatorja je bila promocija zborovske glasbe doma in v tujini, pridobivanje novih zborovskih del, ki bogatijo tako slovenski kot tudi širši zborovski in kulturni prostor, skladatelje spodbuditi k sodelovanju z izjemno mednarodno žirijo in mladim skladateljem omogočiti, da njihove stvaritve vidijo in ocenijo uveljavljeni strokovnjaki na področju zborovske glasbe.

Osnovo za ustvarjalni okvir novih skladb so predstavljala latinska besedila, odlomki iz Knjige Psalmov, ki se tematsko nanašajo na simboliko vetra s severa. Podani so bili kriteriji: SATB do SSAATTBB in do trije spremljevalni inštrumenti, trajanje skladb od 2 do 5 minut, povezanost besedila in glasbe, ustreznost pevskega obsega in vodenje glasov, umetniški vtis in izvirnost.

Mednarodni strokovni žiriji je predsedoval Gary Graden (Švedska, ZDA), sestavljali pa so jo Agneta Sköld (Švedska), Vytautas Miškinis (Litva), Xabier Sarasola (Baskija, Španija) in Andraž Hauptman (Slovenija).

Na naslov Komornega zbora Orfej Ljutomer so v zahtevanem roku prispele prijave iz Španije, Litve, Nemčije in Slovenije. Po ocenah žirije so prejete skladbe dosegale razmeroma visok umetniški nivo.

Ventus Aquilo

Za razpisane tri nagrade, za prvo, drugo in tretje mesto je strokovna žirija izbrala sledeče skladbe. Tretje mesto, skladba z naslovom Benedic, anima mea, Domino, skladatelja Matica Romiha iz Slovenije, drugo mesto skladba z naslovom Benedic, anima mea, Domino, skladatelja Jana Trilerja iz Slovenije, prvo mesto pa skladba z naslovom Flante Deo, skladatelja Krištofa Strnada iz Slovenije.

Za podelitev posebne omembe mladega skladatelja oz. mlade skladateljice (roj. po letu 1998), se strokovna žirija ni odločila. Posebno omembo so člani mednarodne žirije soglasno podelili skladbi z naslovom Rain, Wind, Sky - Deus, skladatelja Laimisa Vilkončiusa iz Litve.

Kot skladbo, ki jo bo izvedel z zborom S:t Jacobs Chamber Choir, je Gary Graden izbral prvonagrajeno skladbo Flante Deo, skladatelja Krištofa Strnada.

Vsem avtorjem nagrajenih zborovskih novitet iskrene čestitke!

Organizator Mednarodnega natečaja za zborovske skladbe Ventus Aquilo Komorni zbor Orfej Ljutomer se zahvaljuje vsem sodelujočim skladateljem in skladateljicam, mednarodni strokovni žiriji za njihovo delo ter organizacijskemu odboru Mednarodnega natečaja Ventus Aquilo, pevkam in pevcem Komornega zbora Orfej Ljutomer za uspešno izveden natečaj. Prav tako se organizator zahvaljuje Javnemu skladu za kulturne dejavnosti republike Slovenije, ki je z razpisanimi sredstvi omogočil izvedbo natečaja ter pridobitev novih zborovskih skladb. Zahvala gre vsem sponzorjem in podpornikom, ki omogočajo redno delo Komornega zbora Orfej in posebne projekte, ki se jim člani zbora posvečajo. Med njimi so Občina Ljutomer in sosednje občine, sponzorji T-Lotus d.o.o., Krka d.d., Radenska d.o.o., Zavarovalnica Sava, VIRS d.o.o., Intera d.o.o., MF-CT d.o.o., MITRA d.o.o., Slikoplast - Čeh d.o.o., Alenka Vidovič dr. dent.med., idr.




Več v Kultura in izobraževanje