Sanacija hidroizolacije v samoizvedbi

Oglasno sporočilo, sobota, 30. december 2023 ob 08:57
Sanacija hidroizolacije

Sanacija hidroizolacije

Slabo izvedena ali pa dotrajana hidroizolacija lahko pripelje do več vrst težav, ki nastopijo predvsem zaradi vdora vlage prek določene zunanje površine do notranjosti vašega objekta (na primer prek balkona). Posledično lahko pride do bolj ali manj visokih stroškov sanacije. Zadevo je definitivno potrebno sanirati, saj kakovostna hidroizolacija poskrbi za zaščito pred tovrstnim vdorom vode oziroma vlage in s tem tudi bistveno vpliva na dobro bivalno počutje.

Načinov, kako se soočiti z nastalo težavo, je več. Če se vam zdi, da težavo nikakor ne morete odpraviti, potem je za vas najbolj smiselna tista najbolj radikalna rešitev - sanacija z rušitvijo in novogradnjo. Ta rešitev je sicer običajna za tiste objekte, ki so na splošno dotrajani.

Pogosteje pa lahko težave popravimo z manj zahtevnimi posegi - to je predvsem takrat, ko pride do nastanka stenske plesni ali pa do gnitja raznih konstrukcijskih materialov. Takšne težave lahko saniramo samostojno. V kolikor se lotevamo samostojno sanacije hidroizolacije, je ključno, da se odločimo za kakovostne materiale, ki so hkrati tudi praktični in nimajo zahtevnih predpriprav oziroma ne zahtevajo dragih pripomočkov.

Sanacija hidroizolacije

Na trgu lahko pri ponudnikih, ki se profesionalno ukvarjajo s hidroizolacijo najdete številne sistemske rešitve za sanacijo hidroizolacije. V primeru dobro ohranjenih talnih površin je na primer pomembno izbrati nek ustrezen hidroizolacijski premaz - ta izvedba je hitra, enostavna in cenovno ugodna, saj boste zadevo lahko opravili samostojno v celoti. Ustrezen hidroizolacijski premaz boste s pomočjo strokovnjakov lahko izbrali glede na to, kakšne so vaše talne površine, kakšne so vaše težave in hkrati tudi kakšne so vaše želje po estetiki. Na voljo imate namreč tudi barvne in dekorativne premaze, ki poskrbijo za še lepši, bolj živahen ali pa eleganten videz.

Morda pa boste potrebovali specialne rešitve za reševanje zahtevnih podrobnosti - do tega pride predvsem takrat, ko je vdor vode oziroma vlage prisoten prek stičnih točk na materialih. Materiali z različnimi koeficienti raztezanja glede na temperaturo namreč sčasoma omogočijo razpoko in trganje uporabljenega izolacijskega sredstva. To je najbolj običajno lesenih montažnih gradnjah, stiku med kovino in betonom, kar pomeni, da boste na tej točki potrebovali dodatno zaščito ali sanacijo. Take predele lahko z malo več spretnosti in znanja izvedete samostojno s pomočjo trajnoelastičnih poliuretanskih kitov ali z mrežicami.

Sanacija hidroizolacije

Poznamo tudi poliuretanske premaze, ki so prisotni pod končnimi talnimi oblogami, estrihi, toplotnimi izolacijami in keramičnimi ploščicami. Kadar pride do težav s hidroizolacijo na takšnih predelih, je najprej potrebno odstraniti staro keramiko oziroma finalni sloj, ki je prisoten. Zatem je potrebno opraviti natančen pregled površine in poskrbeti za odstranitev krušljivih in napokanih delov podlog ter nastale luknjice zaliti s sanacijsko malto. Ključno je, da pravilno izvedemo naklone in odkape, saj mora voda odtekati. Pri vsem tem ne smemo pozabiti na čelo balkona, namestitev ograjnih stebričev in površine okoli oken ter vrat. Preden se lotimo nanašanja izolacijskega sredstva, mora biti površina brezprašna in suha, hkrati pa moramo zaščititi bližnje površine s PVC folijo in raznimi zaščitnimi trakovi - da ne bomo mazali po oknih, vratih, ograji in fasadi.

Takšna sanacija je običajna pri slabi gradnji in konstrukcijskih razpokah. Vse to pospešujejo še stalni vremenski in mehanski vplivi, kar pripelje do nastanka razpok, odrgnin in podobnih poškodb - to pa povzroča popustitev hidroizolacije. Tovrstna sanacija zahteva izbiro kar najbolj kakovostne poliuretanskega tekočega membranskega premaza, ki bo ustvaril brezšivno, prožno in popolnoma vodotesno površinsko membrano.

Ne glede na to, s kakšno vrsto težav se srečujete in katera vrsta sanacije bo za vas najbolj ustrezna, je bistveno to, da si zagotovite izolacijsko sredstvo, ki bo kljubovalo visokim temperaturnim nihanjem in bo odporno na ultravijolično sevanje, kisel dež ter seveda tudi različne tipe mehanskih obremenitev. S takšnim izolacijskim sredstvom bo ob staranju še vedno ohranjena neka časovna stabilnost in elastičnost, saj hidroizolacija na ta način prenaša mikro raztezanje objekta (do tega prihaja zaradi poletnega pregrevanja in nato zimskih nizkih temperatur). V kolikor se recimo v zimskem obdobju srečujete s težavami na področju hidroizolacije, je smiselno, da površino pokrijete s PVC oziroma polivinilom, potem pa se sanacije lotite v pomladnih mesecih.

Sanacija hidroizolacije

Skratka, izbira materialov in izvedba del je ključnega pomena. Pravilno in ustrezno izvedena ter kakovostna hidroizolacija je tista, ki tudi uspešno kljubuje dežju, snegu, vlagi, UV žarkom, sunkom vetra ter velikim spremembam v temperaturi. Jasno je, da lahko v marsikaterem primeru marsikaj storimo sami, je pa smiselno, da se ob izbiri pravih materialov za sanacijo hidroizolacije posvetujemo s strokovnjaki, ki imajo sicer na področju sanacij hidroizolacij določena znanja in izkušnje ter tudi dobro poznajo materiale.

V kolikor se tudi vi soočate s težavami na področju hidroizolacije, vam predlagam, da kontaktirate podjetje K-TES d.o.o., z dolgoletnimi izkušnjami in celovitimi sistemskimi rešitvami za vse vrste podlage. Poskrbite za to, da vdor vode oziroma vlage v vaš objekt ne bo več težava in da bo bivalno okolje spet bolj kakovostno.




Več v Gospodarstvo