Ponekod močneje sneži, reke zaradi obilnega deževja naraščajo

Meteorne vode zaenkrat ogrožajo hiše na območju Postojne in Ilirske Bistrice. Tudi na severovzhodu je obilno deževalo, reke bodo še naraščale.

Prlekija-on.net, nedelja, 7. januar 2024 ob 13:41
Sneg v Ljutomeru

Sneg v Ljutomeru

V nedeljo ponekod močneje sneži tudi po nižinah, a so tla zaradi obilnega deževja, ki nas je zajelo v soboto, precej razmočena. Meteorne vode zaenkrat ogrožajo hiše na območju Postojne in Ilirske Bistrice. Tudi na severovzhodu je obilno deževalo, a nevšečnosti na srečo zaenkrat ni. Reka Ščavnica ima v Pristavi pretok 22,1 m3/s in višino 192 cm. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo v nedeljo večina rek že upadala. Krka s posameznimi pritoki in reke v Pomurju in Podravju bodo še naraščale, Ljubljanica se bo še razlivala, ojezerjene površine na kraških poljih pa se bodo povečevale.

Spodaj je nekaj fotografij in video, kako je snežilo v Ljutomeru okoli 13. ure.

Pretok Ščavnice
Pretok in višina reke Ščavnice, vir: si-vreme.com
V soboto dežuje

Sprva dež, nato možnost sneženja do nižin


Na Kredarici snežna odeja debela 265 cm

Podatki Arsa ob 7. uri kažejo, da je v zadnjih 12 urah na Kredarici zapadlo 20 centimetrov snega, skupno je tam snežna odeja debela 265 cm. Na Voglu je v zadnjih 24 urah zapadlo 26 centimetrov snega, snežna odeja pa je tam debela 65 centimetrov, v Ratečah 17 cm, v Vojskem pa 2 cm. Drugod po podatkih Arsa ni snežne odeje.

Arso še navaja, da bo popoldne oblačno. Rahle padavine bodo od zahoda postopno ponehale. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10 °C.

V ponedeljek bo pretežno oblačno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, na Primorskem od 3 do 6, najvišje dnevne okoli 0, na Primorskem okoli 6 °C. V torek se bo na zahodu delno razjasnilo, drugod bo še precej oblačno. Vetrovno bo in še nekoliko hladneje. V sredo se bo postopno zjasnilo, veter bo slabel.




Več v Narava