Pojavlja se vse več goljufij pri menjavi denarja in tatvin denarnic iz poslovnih prostorov

V zadnjem času so policisti obravnavali kazniva dejanja v poslovnih prostorih (gostinski lokali, podjetja), kjer neznani storilci odtujijo denarnico oškodovanca.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. januar 2024 ob 10:54
Goljufije pri menjavi denarja in tatvine denarnic

Goljufije pri menjavi denarja in tatvine denarnic

Na območju PU Murska Sobota in celotne Slovenije se policisti ponovno srečujejo s kaznivimi dejanji goljufije, v katerih neznani storilec zamoti oškodovanca pri menjavi denarja. Storilci si, zlasti v trgovinah, s preusmerjanjem pozornosti v pogovoru ali pa z rokohitrstvom pri menjavi bankovcev večjih vrednosti za manjše, navadno protipravno pridobijo več denarja, kot so ga menjali. Tovrstne goljufije, v katerih žrtev del svojega denarja zamenja za večjo vrednost in ga izroči goljufu, lahko posamezniki prepoznajo po tem, da si storilci med menjavo denarja lahko tudi po večkrat premislijo ali pa vmes predlagajo menjavo denarja v drugo valuto. Storilci so navadno zelo mirni, v pogovoru in pri odvračanju pozornosti pa prepričljivi in ravno zato žrtev pozno - navadno šele ob koncu dneva pri štetju denarja - dojame, da je bila ogoljufana. Policisti svetujejo, da posameznik, ki menja denar, vedno ve, kateri bankovci so njegovi in kateri od druge osebe ali stranke ter koliko je sprejel in koliko vrača. Denar mora imeti tudi ves čas pod nadzorom in pri sebi, pri čemer se ne sme pustiti zmesti.

Prav tako so v zadnjem času obravnavali kazniva dejanja v poslovnih prostorih (gostinski lokali, podjetja), kjer neznani storilci odtujijo denarnico oškodovanca. Svetujejo vam, da svojih denarnic, torbic in drugih vrednejših predmetov ne puščate odloženih na mizi ali na drugih vidnih mestih in jih imate ves čas pod nadzorom. Storilci namreč izkoriščajo trenutek vaše nepazljivosti, pogosto stopijo za točilni pult, po storitvi dejanja pa iz denarnice odtujijo ves denar in denarnico najpogosteje odvržejo v neposredni bližini.




Več v Črna kronika