Občina se sooča z izjemno zahtevno finančno situacijo, zadolžena je »do skrajnega limita«

Kljub vsemu trudu žal v novo leto prenašajo kar veliko število neplačanih zapadlih obveznosti, ki so predvsem posledica investicij iz prejšnjih let, navaja županja Občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš.

Prlekija-on.net, sobota, 13. januar 2024 ob 10:21
Gornja Radgona

Gornja Radgona

Županja Občine Gornje Radgone, Urška Mauko Tuš, je na občane in občanke naslovila pismo glede finančne situacije Občine Gornja Radgona ob začetku leta 2024.

Kot je zapisala, se občina sooča z izjemno zahtevno finančno situacijo, kar že dalj časa občutijo tamkajšnji javni zavodi, društva, dobavitelji in partnerji. Kot navaja, so v novo leto bile prenesene številne neplačane zapadle obveznosti, ki so predvsem posledica investicij iz prejšnjih let. Občina tudi v doglednem času ne bo mogla najemati kreditov, saj so le ti bili najeti za že izvedene številne investicije v preteklih obdobjih. Kot še navaja, za nastalo situacijo ne iščejo krivca, temveč jo rešujejo.

Stanje v Občini Gornja Radgona sicer ni novost, zadolženost občine je naraščala iz leta v leto. V začetku lanskega leta je županja prav tako predstavila stanje, ko je zadolženost znašala že preko 9 milijonov evrov.

Spodaj objavljamo celotno pismo županje.

Spoštovani občani, spoštovane občanke,

prvi dnevi novega leta so za nami in voščila z dobrimi željami so bila v teh dneh namenjena našim najdražjim, prijateljem in znancem.

Kot županja vsekakor želim vsem občankam in občanom, da se izpolnjuje veliko želja ter da vam je leto 2024 naklonjeno na vseh področjih.

Občina Gornja Radgona je vstopila v novo leto z veljavnim proračunom, ki ga je občinski svet potrdil na zadnji redni decembrski seji, dne 20. 12. 2023. To je vsekakor dobro izhodišče na začetku leta. S tem smo se izognili začasnemu financiranju, ki v praksi žal zelo otežuje normalno delovanje občine. Kljub temu pa je potrebno poudariti, da se občina tudi v tem proračunskem letu sooča z izjemno zahtevno finančno situacijo. To že dalj časa občutijo naši javni zavodi, društva, dobavitelji, partnerji. Ob koncu leta, ko naj bi bilo praznično vzdušje v ospredju, smo znotraj občinske uprave urejevali finančne tokove in reševali nezavidljivo likvidnostno situacijo, v kateri se občina trenutno nahaja. Kljub vsemu trudu pa žal v novo leto prenašamo kar veliko število neplačanih zapadlih obveznosti, ki so predvsem posledica investicij iz prejšnjih let. Investicije so večinoma pri koncu, a ostale so obveznosti, kar pa otežuje že tako ali tako težko finančno situacijo. Poleg tega, žal, naša občina v doglednem času ne bo mogla najemati kreditov, saj so le ti bili najeti za že izvedene številne investicije v preteklih obdobjih (energetska obnova obeh šol, energetska obnova Vrtca Manka Golarja, izgradnja vrtca v Črešnjevcih, obnova muzeja Špital, izgradnja čistilne naprave s kanalizacijo, izgradnja slačilnic - stadiona na TŠC Trate, izgradnja večnamenske športne dvorane, izgradnja mnogih cest po celotni občini ...).

Gre za investicije, ki jih je občina sofinancirala s proračunskimi sredstvi in delnim zunanjim sofinanciranjem, kar je zahtevalo vedno dodatno zadolževanje in s tem izkoriščen limit za še kakšno. To pomeni, da novih investicij višjih vrednosti ne bo možno izvajati, dokler ne bo izboljšano naše finančno stanje. Trenutno ni niti manevrskega prostora za poslovanje občine in aktivnosti izven nujnih zakonskih obveznosti, saj mesečne prilive sredstev namenjamo za poravnavo zapadlih obveznosti. Kot sem že na seji občinskega sveta ob obravnavi proračuna za leto 2024 povedala, ne iščemo krivca, rešujemo situacijo. Vse, kar se je gradilo, se je gradilo za vse nas, naše občane in prav je tako. Potrebno pa je dodati, da smo do skrajnega limita zadolženi in da je kredite treba plačati.

V letu 2023 smo kljub navedenemu dejstvu uspeli izvesti mnoge aktivnosti in projekte: Vodovod - sistem C - 2. faza, izgradnja gospodarske javne infrastrukture v Industrijski coni Mele, izgradnja devetih cest, nakup objekta Šahenturm, številne prodaje zemljišč za povečanje možnosti za izgradnjo novih stanovanjskih objektov, izgradnja mrliške vežice v Negovi, stekle so aktivnosti za izgradnjo nove avtobusne postaje v Gornji Radgoni, izvedene so številne aktivnosti in podlage za izvedbo novih, manjših projektov v letu 2024 (De profundis, EZTS, vodovod v naseljih Spodnja Ščavnica, Lokavci, Stavešinski Vrh, Gornji Ivanjci, kanalizacija na Miklošičevi in Trstenjakovi ulici v Gornji Radgoni, dokumentacija za obnovo vrtca v Negovi ...).

Pred nami je leto, ki prinaša zahtevne izzive, izzive pokrivanja obveznosti iz preteklih velikih investicij in postopno vključevanje naših zadanih programov in predlogov v skladu s finančnimi zmožnostmi. Vse to bo zahtevalo od nas ogromno preudarnosti in strpnosti. Pri tem, in tudi nasploh, si najbolj želim, da se med seboj spoštujemo in ohranjamo kulturo dialoga ter strpnosti.

Verjamem, da bomo s preudarnim načrtovanjem in odločanjem, kljub izjemo težki finančni situaciji, tudi v tem letu skupaj ustvarjali pozitivne zgodbe.

Urška MAUKO TUŠ, županja Občine Gornja Radgona




Več v Gospodarstvo