Umrl je častni občan Občine Ljutomer Stanko Kristl

Poslovil se je Stanko Kristl, priznani arhitekt, urbanist, oblikovalec, profesor, raziskovalec, inovator, humanist in akademik, ki je bil rojen 29. januarja 1922 v Ljutomeru.

Prlekija-on.net, petek, 19. januar 2024 ob 09:32
Stanko Kristl

Stanko Kristl

Iz Občine Ljutomer so sporočili, da je v 102. letu umrl Stanko Kristl, častni občan Občine Ljutomer.

Stanko Kristl, priznani arhitekt, urbanist, oblikovalec, profesor, raziskovalec, inovator, humanist in akademik, je bil rojen 29. januarja 1922 v Ljutomeru. Maturiral je na mariborski gimnaziji, diplomiral pa na Oddelku za arhitekturo Tehnične fakultete Univerze v Ljubljani. Sredi prejšnjega stoletja je bil vodja projektantske skupine za gradnjo Ljubljanske bolnišnice, pozneje Kliničnega centra ter avtor številnih projektov in realizacij bolnišnic doma in tujini. Leta 1980 je bil imenovan za izrednega profesorja za področje družbene in stanovanjske zgradbe, leto pozneje pa promoviran za doktorja arhitekturnih znanosti. Leta 1982 je začel poučevati na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. 1986 je bil izvoljen za rednega profesorja in je predaval do 1993. Od 1996 do 2007 je predaval na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani. Za izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti je bil izvoljen leta 2005, za rednega člana pa šest let pozneje.

V svoji bogati poklicni karieri ima izvedenih več kot 60 urbanističnih in arhitekturnih realizacij, med katerimi so bile številne nagrajene z državnimi nagradami in priznanji, s svojimi avtorskimi deli pa je sodeloval na več kot 30 razstavah doma in tujini. Bil je predavatelj na domačih in mednarodnih kongresih, seminarjih ter simpozijih. Opravljenih in objavljenih ima 10 znanstvenih raziskav, ki zajemajo predvsem vprašanje prostorskega dojemanja in bivanja.

Stanko Kristl je prejel številna odlikovanja. Med drugim leta 2006 Plečnikovo nagrado za življenjsko delo, v letu 2018 je iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejel srebrni red za zasluge za edinstven prispevek k razvoju slovenske arhitekture in ob 150-letnici 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, na predlog županje Občine Ljutomer mag. Olge Karbe, Plaketo 1. slovenskega tabora, leta 2022, ko je praznoval 100 let, pa je postal častni občan Občine Ljutomer.

Stanko, hvala vam za vse.

Svojcem izrekamo iskreno sožalje.




Več v Črna kronika